− Det finnes så mye flott musikk, og jeg er så heldig som får være en del av den og oppleve den så sterkt.Vi har et fantastisk repertoar, og tendensen er at jeg setter ekstra stor pris på det vi spiller for øyeblikket.

Toril Syrrist-Gelgota

Det var en konsertopplevelse som ga Toril Syrrist-Gelgota lyst til å spille selv:

− Jeg var tilfeldigvis på en orkesterkonsert som tolvåring, og ble grepet av den vakre musikken! Følgelig begynte jeg å spille, og visste umiddelbart at dette var veien å gå.

Siden ble det cellostudier blant annet i Oslo og Vilnius.

− Jeg har vært så heldig å ha svært gode lærere. Min første lærer var Bettecke Groot fra Nederland. Hun var både kravstor, vennlig, morsom og dedikert. Mens jeg gikk på gymnaset, gikk jeg samtidig på fagskolen på Barratt Due hos Natasha Brofsky. Hun er en fantastisk person og en fantastisk cellist! Senere studerte jeg med Aage Kvalbein som er en stor musiker. De siste studieårene studerte jeg hos Truls Mørk som er en av de aller største musikerne i verden … det var stort!

− En drøm som gikk i oppfyllelse

Toril ble ansatt i Oslo-Filharmonien i 2001 og har hatt mange store konsertopplevelser med orkesteret, men én skiller seg ut:

− Den aller første gangen jeg fikk være med var helt spesiell. Å spille i Oslo-Filharmonien var en drøm som gikk i oppfyllelse! Det finnes så mye flott musikk, og jeg er så heldig som får være en del av den og oppleve den så sterkt.Vi har et fantastisk repertoar, og tendensen er at jeg setter ekstra stor pris på det vi spiller for øyeblikket. Akkurat nå spiller vi Sibelius, og jeg sitter og tenker: For en komponist!

Som tilhører på konsert synes Toril vanligvis det er fint å ha lyttet til musikken på forhånd.

− Da kan man i større grad legge merke til tolkningen og detaljene. Men noen ganger er det fantastisk å oppleve et verk for første gang på konsert!

Ved siden av orkesterjobben spiller hun mye kammermusikk i Duo Oktava sammen med ektefellen Povilas Syrrist-Gelgota, som til daglig spiller bratsj i Oslo-Filharmonien.

Når Toril ikke spiller, tilbringer hun tid med familien.

  • Ansatt: 2001
  • Født: 1974 på Andøya
  • Utdannelse: Hovedfag på Norges Musikkhøgskole hos prof. Truls Mørk, mastergrad ved Lithuanian Music Academy hos prof. S. Sondeckiene, kandidatstudiet ved Norges Musikkhøgskole hos prof. Aage Kvalbein.
  • Solistvirksomhet: Solist med Minsk kammerorkester, Det Litauiske Kammerorkester, sammensatt orkester fra Norges Musikkhøgskole og med Sjøholmen kammerorkester. Har holdt solokonserter i Moskva, Oslo og Vilnius.
  • Innspillinger: Duo Oktava: Pilgrimage (Platearbeiderne 2007), musikk av Kjell Mørk-Karlsen, Lutoslawski, Sheriff, Bartkeviciute, Karabey, Piston.
  • Annet: Utgjør Duo Oktava sammen med ektefellen Povilas Syrrist-Gelgota (bratsj). Duoen har et stort konserttilbud for både voksne og barn og omfattende turnévirksomhet.