Foto Rune Bendiksen

− Vi har et veldig trivelig arbeidsmiljø i orkesteret, og mange av mine beste venner jobber her. Når vi i tillegg spiller stor musikk og dirigenten har mye på hjertet, er det stas å gå på jobb!

Vegard Johnsen

Vegard Johnsen er født og oppvokst i Brumunddal, der faren hans drev Brumunddal orkesterskole.

− Faren min mente helt fra jeg var en liten gutt at jeg skulle bli musiker, og jeg opponerte aldri mot det − jeg har i grunnen aldri vurdert noe annet yrke, forteller han.

− Mange av mine beste venner jobber her

Ved Østlandets Musikkonservatorium i Oslo møtte han siden noen av sine viktigste veivisere mot fiolinistyrket; spillelærerne Kåre Sæther og Leif Jørgensen. Begge var tidligere fiolinister i Oslo-Filharmonien, og Vegard begynte i orkesteret i 1988.

­− Vi har et veldig trivelig arbeidsmiljø i orkesteret, og mange av mine beste venner jobber her. Når vi i tillegg spiller stor musikk og dirigenten har mye på hjertet, er det stas å gå på jobb! Dessuten er det veldig givende å turnere med orkesteret, da det gir oss muligheten til å prøve ut nye konsertsteder og konserthus – og jeg er glad i å reise.

Han har spilt noen tusen konserter og hatt mange store opplevelser, men én husker han spesielt godt:

− Det var første gangen jeg spilte med Herbert Blomstedt. Vi spilte Mahler niende symfoni, og jeg tror aldri at jeg har opplevd noen dirigent med så dyp innsikt i musikken. Noen av turnéene vi hadde med Mariss Jansons til store konsertsteder, som Musikverein i Wien og Carnegie Hall i New York, var også store opplevelser.

Har vært med på hundrevis av plateinnspillinger

Vegard synes det finnes enormt mye fantastisk musikk, men trekker fram verkene han aldri blir lei av:

− Alle Mahlers symfonier havner i den kategorien, kanskje spesielt nr. 3, 5 og 9. Bruckners siste symfonier, nummer 7, 8 og 9, Beethovens nummer 3,5 og 7, Brahms symfonier, og mye mer … Jeg er også veldig glad i kammermusikk, spesielt Beethoven strykekvartetter, en del av Haydn og Mozarts kvartetter, og ikke minst Mozarts strykekvintetter.

Fiolinisten hører også en del på jazz og pop, og har vært med på hundrevis av plateinnspillinger i mange sjangre. Som et resultat av dette har han de siste årene vært den mest spilte norske fiolinist på Gramos statistikk over offentlig framføring. Han har flere ganger vært inne på topp fem over mest spilte norske utøver, og ble I 2014 spilt 467 timer på radio!

Vegard spiller en del med pianist, og liker spesielt å spille småstykker eller såkalte svisker av blant andre Fritz Kreisler. Når han ikke spiller, dyrker han sin interesse for bøker:

− Jeg hører mye på lydbøker, for da kan jeg gjøre flere ting på en gang. Jeg sluker alt fra Hamsun og Dostojevskij til krim og fantasy. Dessuten er jeg glad i å fotografere.

  • Ansatt: 1988
  • Født: 1966 på Hamar, oppvokst i Brumunddal
  • Utdannelse: Ved Østlandets Musikkonservatorium i Oslo
  • Annet: Utgjør Kreisler Duo sammen med pianist Helge Myhren. Prosjektmusiker i Det Norske Kammerorkester. Danner kjernen i Oslo Session Strings sammen med André Orvik, Dorthe Dreier og Hans Josef Groh.