Foto Rune Bendiksen

− Det som gir meg størst glede i arbeidet som musiker, er at man kan formidle så mange ulike stemninger og følelser. Det å kommunisere med sine medspillere og å skape musikk er en fantastisk gave.

Åshild Breie Nyhus

Åshild Breie Nyhus vokste opp i Oslo i en svært musikalsk familie, og ble tidlig smittet av musikkgleden hun var omgitt av:

− Jeg fant stor inspirasjon hjemme, der både klassisk og folkemusikk på fele og bratsj var en naturlig del av hverdagen. Det gjorde at jeg tidlig fant ut at det var min vei!

På 1990-tallet ble Åshild med i farens folkemusikkensemble Sven Nyhus sekstett. Samtidig studerte hun klassisk fiolin ved Barratt Due Musikkinstitutt og Norges musikkhøgskole.

− Det som gir meg størst glede i arbeidet som musiker, er at man kan formidle så mange ulike stemninger og følelser. Det å kommunisere med sine medspillere og å skape musikk er en fantastisk gave.

Glemmer aldri de siste konsertene med Jansons

Åshild fikk jobb i førstefiolingruppen i Oslo-Filharmonien i 1999, og ble deretter ansatt som tredjebratsjist i 2004. Hun har vært solist med orkesteret på hardingfele, og seks julekonserter på rad med nyckelharpa. Hun har også hver sesong spilt kammerkonserter i orkesterets regi. Dirigentene har hatt mye å si for hennes beste minner med orkesteret:

− Jeg har hatt flere store opplevelser med orkesteret, men de siste konsertene med Mariss Jansons vil jeg aldri glemme! Ellers kan man leve lenge på konsertopplevelsene med Herbert Blomstedt og Andris Nelsons.

Med en så allsidig musikalsk palett er musikksmaken naturlig nok også variert:

− Jeg er selvsagt glad i klassisk musikk, ikke minst liker jeg barokkmusikk. Mahler og Sibelius er noen av favorittkomponistene mine. Ellers er det den norske og den svenske folkemusikken som står meg nærmest, siden jeg også er folkemusiker. Jazz er også godt å høre på!

Når Åshild ikke spiller, er hun glad i å gå i marka eller å gå lange, bratte fjellturer.

  • Ansatt: 1999 som førstefiolinist, ansatt som nestgruppeleder/tredjebratsjist i 2004, og i 2022 som andrefiolinist.
  • Født: 1975 i Oslo
  • Utdannelse: Barratt Due musikkinstitutt og Norges musikkhøgskole.
  • Solistvirksomhet: Solist på hardingfele og nyckelharpa med Det Norske Kammerorkester, Kringkastingsorkestret, Trondheim Symfoniorkester og svenske orkestre. Med Oslo-Filharmonien: På julekonserter med nyckelharpa. Nyttårskonserten 2005 på hardingfele.
  • Innspillinger: Edvard Griegs slåtter op 72/Knut Dahle-slåttene (Phonofile 2007) med Ingfrid Breie Nyhus klaver, mottok Grieg Society's pris (London) som årets beste Grieg-innspilling. En rekke folkemusikkinnspillinger, bl.a. Tre Nyhus (Heilo 2005) med Sven Nyhus og Ingfrid Breie Nyhus. Draumkvedet (Nordheim) med KORK, The Devil's Tune, Skuddårslek, Grimen, På storfele, Pols i Rørostraktom.
  • Annet: Aktiv som kammermusiker på både fiolin og bratsj. Spiller i Det Norske Kammerorkester. Har jobbet som lærer i folkemusikk på Norges musikkhøgskole.