Foto Rune Bendiksen

− Som orkestermusiker kan ingenting måle seg med en helstøpt fremførelse, hvor alle drar i samme retning, hvor alle lykkes.

Jørn Halbakken vokste opp i Oslo, og begynte som seksåring å spille fiolin med Kaare Sæther som lærer. Folkemusikk var også en viktig del av oppveksten.

− Kaare Sæthers forkjærlighet for fiolinspill, og orkestermusikk i særdeleshet, var en motiverende faktor for meg i oppveksten, forteller han.

I ungdomstiden hentet Jørn også viktig inspirasjon til og kunnskap om orkesterspill fra orkesterkursene på Elverum.

Står igjen som den viktigste tiden

Så ble det musikkstudier i Wien:

− Studieoppholdet ved Musikkhøyskolen i Wien med professor Günter Pichler står nok igjen som den viktigste tiden for fiolinspillet mitt og forståelsen av musikk.

Tiden i Wien ble umåtelig rik også på andre måter:

− Det musikklivet som Wien kunne by på var rett og slett helt fantastisk! Orkester og kammermusikkonserter på toppnivå, i tillegg til Staatsoper!

Siden ble Ernst Glaser i Oslo og Camilla Wicks i San Francisco viktige lærere.

− Har vært en fantastisk reise

Jørn holdt debutkonsert i Oslo allerede som 18-åring i 1974, og ble ansatt i Oslo-Filharmonien i 1977.

− Jeg har vært med på en fantastisk reise siden den gang, parallelt med tilsvarende utvikling med Det Norske Kammerorkester, som startet opp samme året.

Han har også vært solist med orkesteret en rekke ganger, i fiolinkonserter av blant andre Mozart og Prokofjev, samt i fiolinstykker av Chausson, Saint-Saëns og Wieniawski, men også på hardingfele i Johan Halvorsens Fanitullen.

Han synes det er vanskelig å peke ut en favorittkomponist, men drar opp et lite knippe:

− Det er mange fine komponister, men Brahms, Mahler, Sibelius og Mozart er i hvert fall noen av de jeg setter aller høyest. Som orkestermusiker kan ingenting måle seg med en helstøpt fremførelse, hvor alle drar i samme retning, hvor alle lykkes. En opplevelse som den gangen vi spilte Alpesymfonien av Richard Strauss i Salzburg med Oslo-Filharmonien og Mariss Jansons.

  • Ansatt: 1977
  • Født: 1956 i Oslo
  • Utdannelse: Studerte med lærerne Kaare Sæther ved Østlandets Musikkonservatorium i Oslo, professor Günter Pichler ved Musikkhøyskolen i Wien og Ernst Glaser ved Norges musikkhøgskole, perfeksjoneringsstudier hos Camilla Wicks, Musikkonservatoriet i San Francisco
  • Solistvirksomhet: Solistdebut i Oslo 1974. Solistoppgaver med Det Norske Kammerorkester, uroppførelse av Madsens Fancy for hardingfele og orkester Solistkonserter med Oslo-Filharmonien: Chausson, Saint-Saëns, Wieniawski, Prokofjev og Mozart. Solist på hardingfele i Halvorsens Fanitullen
  • Innspillinger: Dobbeltalbum med tradisjonsmusikk fra Østerdalen sammen med folkemusikkensemblet Ælvesus: Til hverdag og fest/Så surr nå, kjæring (1999)
  • Annet: Medlem av Det Norske Kammerorkester fra starten i 1977. Har mottatt Forsbergs legat og Klæstads legat.