Foto Rune Bendiksen

− Orkesteret spiller med stort engasjement og begeistring, og det er noen ganger overveldende å sitte midt oppe i det hele!

Eileen Siegel

Fiolinist Eileen Siegel vokste opp i USA, og musikkinteressen ble vakt allerede da hun som barn ble tatt med på søndagskonserter med Chicago Symfoniorkester:

­− På min fem års bursdagsfeiring spurte dirigenten av orkesteret om det var noen bursdagsbarn blant publikum. Min arm føk i været, og jeg fikk dirigere Blomstervalsen fra Nøtteknekkeren. Da ble den første gnisten tent, og jeg fikk en fiolin samme året. Fra jeg var ni til jeg var femten år, dro jeg hvert år til en åtteukers musikksommerleir i flotte, skogkledte omgivelser i Michigan. Jeg spilte kammermusikk og i symfoniorkester, sang i kor og hørte mange flotte konserter og danse- og teaterforestillinger. Det var inspirerende å være sammen med venner med samme lidenskap. Jeg var konsertmester i Chicago Youth Symphony, som 16-åring var jeg solist med dem i Orchestra Hall hvor Chicago Symphony holder til.

Ekteparet Almita og Roland Vamos og den ungarske fiolinisten Sandor Vegh var sentrale lærere og inspirasjonskilder på veien til å bli fiolinist:

− Almita og Roland Vamos er et fantastisk par; veldig grundige med fiolinteknikk, men får samtidig elevene til å spille med mye innlevelse og lidenskap. Vegh var en stor musiker som kjente komponister som Bartok og Kodaly. På grunn av hans sterke bånd til europeisk tradisjon ble hans undervisning i Salzburg veldig annerledes enn studiene mine i New York, på Juilliard School of Music. Han utfordret sine elever til å bruke fantasi og farge i spillet sitt.

− Forsøk å glemme hverdagens bekymringer

Fiolinisten har vært ansatt i Oslo-Filharmonien siden 1989, og debuterte som solist med orkesteret samme år. Hun føler seg fortsatt privilegert over sin arbeidshverdag:

− Det har vært veldig gøy å være med på orkesterets utvikling. Jeg stortrives i verdens hyggeligste og mest fantastiske førstefiolingruppe. Orkesteret spiller med stort engasjement og begeistring og det er noen ganger overveldende å sitte midt oppe i det hele!

Eileen Siegel elsker å spille Gustav Mahlers musikk, men har også et spesielt forhold til Mozart etter sin studietid i Salzburg. Og hennes beste tips til publikum?

− Hør gjennom programmet og få gjerne med deg «Bak notene» før konserten. Still med et åpent sinn og forsøk å glemme hverdagens bekymringer.

  • Ansatt: 1989
  • Utdannelse: Juilliard School of Music i New York, Mozarteum i Salzburg og mastegrad fra University of Michigan
  • Solistvirksomhet: Solistdebut i Chicago og i Oslo, solist med Kringkastingsorkestret (konsert og tv-opptak), flere solistkonserter med Oslo-Filharmonien: Mendelssohn, Barber, Sarasate/Bizet, Beethoven og flere barneproduksjoner. Solist med Stavanger Symfoniorkester.
  • Innspillinger: Schönberg-utgivelse med Borealis, Aurora, nominert til Spellemannprisen 1995
  • Priser: 1. pris i Society of American Musicians’ konkurranse, Freiafondets stipendium 2008
  • Annet: Prosjektmusiker i Det Norske Kammerorkester, medlem av Borealis. Underviser ved Barratt Due Musikkinstitutt og Valdres Sommersymfoni. Ansatt i Camerata Akademica di Mozarteum Salzburg 1983-85. Har vært jurymedlem i EBUs ungdomsmesterskap i Belgia og Portugal.