Foto Rune Bendiksen

− Det som gir meg størst glede i arbeidet som musiker, er å hver eneste uke få sjansen til å dele mange fantastiske musikkopplevelser sammen med mine fine kolleger, både i orkester- og i kammermusikk.

Alyson Read ble født i Oslo og vokste opp i Bærum, og musikkinteressen kom tidlig:

− Jeg hadde et nært forhold til klassisk musikk allerede som barn, og fikk etter hvert en drøm om å stå på scenen en dag og være solist med Sibelius' fiolinkonsert. Og det var jeg så heldig å få oppleve, som «Ungt Talent» med Trondheim Symfoniorkester!

På veien til å bli profesjonell musiker og solist med flere norske orkestre fikk Alyson støtte og veiledning både hjemmefra og fra sine lærere, blant andre Isaac Schuldman ved Norges Musikkhøgskole, Roland og Almita Vamos i USA og Prof. Werner Sholz ved Hochshule für Musik «Hanns Eisler» i Berlin.

− Mine foreldre var i høyeste grad pådrivere. Og etter hvert kom jeg til de beste lærerne, som hadde den største innflytelsen på meg som musiker.

Viktig å stille med «åpne ører»

Etter studier i Oslo, Minnesota og Berlin ble Alyson Read ansatt i Oslo-Filharmonien i 1995. Hun har også vært medlem av Det Norske Kammerorkester siden 1992.

− Det som gir meg størst glede i arbeidet som musiker, er å hver eneste uke få sjansen til å dele mange fantastiske musikkopplevelser sammen med mine fine kolleger, både i orkester- og i kammermusikk.

Selv spiller hun svært gjerne storslått orkestermusikk:

− Beethoven har alltid ligget mitt hjerte nær, men jeg kommer ikke utenom de store romantiske verkene som Tsjaikovskijs og Brahms’ symfonier og Alpesymfonien av Richard Strauss.

For å få en best mulig konsertopplevelse, anbefaler Alyson å høre gjennom musikken på forhånd og lese litt om verkene.

− Det er alltid fint å være forberedt. Ellers er det viktig å stille med «åpne ører» og et åpent sinn.

Når Alyson ikke spiller, er idrett og språk favorittsyslene:

Jeg liker å trene, spille tennis og lære språk. For øyeblikket er det fransk som opptar meg.

  • Ansatt: 1995
  • Født: 1969 i Oslo, oppvokst i Bærum
  • Utdannelse: Studerte hos lærerne Isaac Shuldman ved Norges musikkhøgskole, Almita og Roland Vamos ved University of Minnesota og professor Werner Scholtz ved Musikkhøyskolen i Berlin.
  • Solistvirksomhet: Har vært solist med Bergen Filharmoniske Orkester, Trondheim Symfoniorkester og Kringkastingsorkestret.
  • Stipender: Klæstads legat, Holmsens legat, stipendier fra Hydro, Wilhelmsens Stiftelse og Fond for utøvende kunstnere
  • Annet: Prosjektmusiker i Det Norske Kammerorkester siden 1992, medlem av Sinfonia Uranienborg.