Mellomspill

Mellomspill: Eventyrskogen / The Magic Forest / Oslo Philharmonic

Oslo-Filharmonien på YouTube

Se familieforestillingen Eventyrskogen, som hadde premiere 23. mai.

I vår spiller Oslo-Filharmonien digitale konserter i Oslo Konserthus. Se konsertene her!

Som alle andre musikere og musikkelskere lengter vi tilbake til vanlige konserter med publikum i salen! Som kjent er ikke dette mulig på denne siden av sommeren.

Mens vi venter, byr vi frem til sommeren på det beste vi har: En digital serie konserter fra Oslo Konserthus med tittelen Mellomspill

I denne konsertserien kommer et stadig stigende antall av Oslo-Filharmoniens musikere til å befolke vår faste konsertscene, frem til vi kan avrunde serien med fullt orkester og publikum i salen.

Se hele programmet: Mellomspill: Konsertprogram

Familieforestilling: Eventyrskogen

Lørdag 23. mai hadde det nyskrevne musikalsk eventyret Eventyrskogen premiere som digital konsert. Se den i videoen over!

Hva skjer egentlig med trærne når de blir hugget ned? Noen blir til planker, noen til papir, noen til ved − men visste du at noen også blir til musikkinstrumenter?

Trærne i Eventyrskogen er ekstra spente på hva de skal bli til når de hugges ... de drømmer nemlig om å bli musikkinstrumenter! Sånn at de kan spille og glede andre mennesker, og fortsette å leve videre gjennom musikken.

Manus og forteller: Beate Brox.
Komponist: Bjørn Morten Christophersen.

Beethovens femte og sjette symfoni

I 2020 er det 250 år siden Ludwig van Beethovens ble født, og det markeres gjennom året av musikere og symfoniorkestre over hele verden.

Torsdag 28. mai kl. 20.00 kan du oppleve den største versjonen av Oslo-Filharmonien hittil i Mellomspill-serien, når Arvid Engegård dirigerer Beethovens Symfoni nr. 5.

Fredag 5. juni kl. 20.00 leder Arvid Engegård igjen orkesteret når de på Verdens miljødag spiller Beethovens hyllest til naturens mangfold, Symfoni nr. 6 med tilnavnet "Pastoralesymfonien".

Konserten er en del av The Beethoven Pastoral Project − et tiltak der mange orkestre over hele verden spiller Pastoralesymfonien for å å få større oppmerksomhet om klimaendringene.

Musikk av Debussy, Ravel og Berio

Onsdag 20. mai åpnet konserten med Claude Debussys (1862−1918) symfoniske dikt Forspill til en fauns ettermiddag fra 1894, inspirert av et dikt av Stéphane Mallarmé. Stykket er et av Debussys mest populære verk, og regnes som en milepæl i musikkhistorien for sitt banebrytende tonespråk.

Maurice Ravel (1875−1937) skrev Introduksjon og Allegro for harpe, fløyte, klarinett og strykekvartett i løpet av "åtte dager og tre søvnløse netter" våren 1905. Stykket er rikt på mye av det Ravel er kjent for; gåtefulle stemninger, sofistikerte detaljer og blendende klanger.

Italienske Luciano Berio (1925−2003) regnes i dag blant de mest nyskapende komponistene fra 1900-tallet. I sangsyklusen Folk Songs fra 1964, som her synges av sopran Stina Steingrim Levvel, er det imidlertid mer av sangbare melodier enn av musikalske eksperimenter, og den er kanskje hans mest populære verk.

Berio hadde skrevet sine egne "folkesanger" siden guttedagene, og noen av sangene i Folk Songs er hans egne. Flere av sangene har et neddempet og melankolsk preg, for eksempel den armenske sangen Loosin yelav, om månen som stiger på himmelen, eller den franske Rossignolet du bois, der en nattergal gir nattlige kjærlighetsråd. Men syklusen avsluttes med en energisk og lidenskapelig aserbajdsjansk kjærlighetssang.

Se konserten her:

Mellomspill: Folk Songs / Stina Steingrim Levvel / Oslo Philharmonic

Fra Oslo-Filharmoniens Youtube-kanal

Se konserten fra 20. mai

Musikk av Bach, Mozart og Grieg

Torsdag 14. mai kl. 20.00 ledet dirigent Arvid Engegård et program dominert av 1700-tallets aller største navn. 

Johann Sebastian Bach (1685−1750) skrev en rekke klaverkonserter, som gjerne ble fremført på cembalo. I dag spilles konsertene ofte på piano, og Tor Espen Aspaas var konsertens solist i Klaverkonsert nr. 5.

Eine kleine Nachtmusik fra 1787 er et av Wolfgang Amadeus Mozarts (1756−1791) aller mest kjente verk. Det andre Mozart-verket på programmet, Adagio og Fuge i c-moll, ble skrevet året etter.

I 1880 skrev Edvard Grieg (1843−1907) tolv sanger med pianoakkompagnement til tekster av Aasmund Olavsson Vinje. Siden arrangerte han to av sangene for strykeorkester. Konserten avsluttes med et av disse, Våren.

Se konserten her:

Mellomspill: Arvid Engegård / Tor Espen Aspaas / Oslo Philharmonic

Fra Oslo-Filharmoniens Youtube-kanal

Arvid Engegård dirigerer musikk av Bach, Mozart og Grieg i konserten fra 14. mai.

Lise Davidsen solist i Alban Bergs sanger

Torsdag 7. mai var Lise Davidsen solist i Syv tidlige sanger av den østerrikske komponisten Alban Berg. Berg skrev sangene i årene 1905−1908, mens han studerte hos Arnold Schönberg.

Arnold Schönberg eksperimenterte på denne tiden med tolvtoneteknikkene han siden skulle bli berømt for. Notturno for strykere og harpe er et varmt og velklingende stykke som Schönberg skrev allerede i 1896.

Richard Wagner var en viktig inspirasjonskilde både for Schönberg og Berg. Wagner skrev sin Siegfried-idyll i 1870, året etter at sønnen Siegfried ble født. Komposisjonen var en bursdagsgave til kona Cosima, og de første årene holdt han stykket privat.

Se hele konserten her:

Mellomspill Live Concert: Lise Davidsen / Oslo Philharmonic

Fra Oslo-Filharmoniens Youtube-kanal

Mellomspill fra 7. mai med Lise Davidsen og Oslo-Filharmonien

Stort spenn i klang, tid og rom

Fredag 8. mai ledet dirigent Eivind Aadland et program med svært stor spennvidde både geografisk, tidsmessig og stilmessig.

Organist Kåre Nordstoga spiller på et utvalg canzone av italienske Giovanni Gabrieli, skrevet på tampen av 1500-tallet. Japanske Toru Takemitsu skrev Signals from Heaven: Night Signal i 1987. På programmet står også musikk av amerikanerne Aaron Copland og Samuel Barber og tysk-britiske Georg Friedrich Händel. 

Se hele konserten her:

Mellomspill Live Concert: Eivind Aadland / Oslo Philharmonic

Fra Oslo-Filharmoniens Youtube-kanal

Mellomspill fra 8. mai med dirigent Eivind Aadland, organist Kåre Nordstoga og Oslo-Filharmonien

Lise Davidsen med brasiliansk klassiker

Torsdag 30 april åpnet Lise Davidsen konserten som solist i Bachianas Brasileiras nr. 5 av Heitor Villa-Lobos.

Oslo-Filharmoniens cellogruppe var det musikalske grunnfjellet gjennom denne konserten. Du får høre musikk av Edvard Grieg med flere arrangert for celloensemble av Oslo-Filharmoniens solocellist Louisa Tuck. Solist i Johan Svendsens Romanse var Maria Angelika Carlsen, leder for 2. fiolingruppa i Oslo-Filharmonien.

Lise Davidsen opptrer med tillatelse fra Decca Records.

Se hele konserten her:

Mellomspill Live Concert: Lise Davidsen / Oslo Philharmonic cello group

Fra Oslo-Filharmoniens Youtube-kanal

Mellomspill fra 30. april med Lise Davidsen og Oslo-Filharmoniens cellogruppe.