Nyttårskonsert
Gergely Madaras
Johann Strauss d.y
Franz Liszt
Franz Lehár

Nyttår ved den vakre, blå Donau

Nyttår ved den vakre, blå Donau

Det blir wienersk nyttårskonsert med ungarsk tilsnitt når Gergely Madaras dirigerer Oslo-filharmonien i “Nyttår på Donau”. Han har med seg to av Ungarns dyktigste tradisjonsmusikere: Lajos Sárközy Jr. på fiolin og Jenő Lisztes på cimbalom.

Wiens tradisjoner for nyttårskonserter går helt tilbake til 1838. Formatet som har blitt en global TV-begivenhet oppstod på 1930-tallet, alltid med musikk av Strauss-familien og enkelte andre komponister, og med et utvalg av valser, masurkaer, polkaer og marsjer.

Dirigent Gergely Madaras vokste opp i Budapest og krysset Donau daglig. Avstanden mellom Budapest og Wien via Donau er ikke lang – ungarsk folkemusikk og dansemusikk har vært svært populær i den østerrikske hovedstaden og satt sitt preg på orkestermusikken der.

Noen av de fremtredende komponistene i Wien var ungarere selv – som Franz Lehár (1870–1946). Valsen Gull og sølv er et av hans mest kjente verk. Pianofantomet Franz Liszt (1811–1886) – her representert med Ungarsk rapsodi nr. 2, satte også spor etter seg i byen.

Johannes Brahms (1833–1897) var tysk, men en av Wiens ledende skikkelser fra 1860-tallet og utover. Noen av Brahms’ beste venner var ungarere, og han ble sterkt preget av ungarsk musikk. På denne konserten kan du høre tre av hans populære Ungarske danser for orkester.

Ingen rager høyere enn Strauss-familien i den wienerske nyttårstradisjonen. Johann Strauss d.y (1825–1899) er representert med sju stykker på konserten, deriblant An der schönen blauen Donau. Konserten avsluttes med Radetzy-marsj av Johann Strauss d.e. (1804–1849).

Hva spilles

  • Johann Strauss d.y. Flaggermusen: Ouverture
  • Franz Lehár Gold und Silber, Walzer
  • Johannes Brahms Ungarsk dans nr. 4
  • Johann Strauss d.y. Im Krapfenwaldl, polka
  • Johann Strauss d.y. Annen-Polka

Varighet

Medvirkende

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 210 - 670 kr
Honnør 255 - 535 kr
Student 210 - 335 kr
Barn 150 kr

Nyttårskonsert
Gergely Madaras
Johann Strauss d.y
Franz Liszt
Franz Lehár

Oslo Konserthus Velg dato: Kjøp billett