Europaturné
Klaus Mäkelä
Alexander von Zemlinsky
Jean Sibelius

Oslo-filharmonien i Wiener Konzerthaus

Wiener Konzerthaus, Wien Konserten har blitt spilt

Oslo-filharmonien i Wiener Konzerthaus

I juni 2024 drar Oslo-filharmonien sammen med sjefdirigent Klaus Mäkelä og solist Daniel Lozakovich til noen av Europas mest prestisjefylte konserthus.

Carl Maria von Weber (1786–1826) var dødssyk av tuberkulose da han skrev operaen Oberon, som skulle bli hans siste verk. Oberon var Webers eneste opera med engelsk tekst og ble urfremført våren 1826 i London, der Weber døde bare noen uker senere. Oberon er en alvekonge fra middelalderens litteratur, og ouverturen er et av Webers mest orginale orkesterstykker – hans oppfinnsomhet som orkesterkomponist inspirerte senere komponister som Hector Berlioz, Gustav Mahler og Claude Debussy.

Med det symfoniske diktet Tapiola satte Jean Sibelius (1865-1957) i 1926 strek for et unikt bidrag til orkestermusikken. Som i den syvende og siste symfonien, som ble ferdig noen år tidligere, strever Sibelius etter enhet i musikken – alt springer ut fra én grunnleggende idé. Inspirasjonen er, som ofte hos Sibelius, hentet fra Nordens dype skoger – Tapio er skogens ånd i finsk mytologi.

Alexander von Zemlinsky (1871–1942) var en av de sentrale musikkpersonlighetene i hjembyen Wien på begynnelsen av 1900-tallet, blant annet som Arnold Schönbergs lærer og svoger. I 1901 hadde han et forhold til Alma Schindler, som siden ble Gustav Mahlers kone. Han bearbeidet kjærlighetssorgen gjennom arbeidet med orkesterfantasien Die Seejungfrau, basert på H.C. Andersens eventyr Den lille havfrue. Zemlinsky trakk Die Seejungfrau tilbake etter premieren i 1905 og en trodde lenge at det hadde gått tapt. Men partituret ble gjenoppdaget på 1980-tallet og har blitt et av komponisten mest spilte verk

Hva spilles

  • Carl Maria von Weber Oberon: Ouverture
  • Jean Sibelius Tapiola
  • Alexander von Zemlinsky Die Seejungfrau

Varighet

Medvirkende

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen
Honnør
Student
Barn

Europaturné
Klaus Mäkelä
Alexander von Zemlinsky
Jean Sibelius

Wiener Konzerthaus, Wien Konserten har blitt spilt