Nyttårskonsert
Manfred Honeck
Mari Eriksmoen
Johann Strauss d.y.
Franz Lehár

Nyttårskonsert

Oslo Konserthus Velg dato: Konserten har blitt spilt

Solist Mari Eriksmoen

Foto Sveinung Bjelland

Nyttårskonsert

Denne sesongens nyttårskonsert blir en tradisjonell wienersk nyttårskonsert med musikk av blant andre Johann Strauss den yngre og Franz Lehár. Manfred Honeck er dirigent, og Mari Eriksmoen er solist.

Manfred Honeck

Manfred Honeck har etablert seg som en av verdens ledende dirigenter, og hans karakteristiske og åpenbarende tolkninger mottar stor internasjonal anerkjennelse. Han er nå inne i sin 16. sesong som musikkdirektør for Pittsburgh Symphony Orchestra, en kontrakt som strekker seg til sesongen 2027-2028. Han og orkesteret, som er høyt verdsatt både nasjonalt og internasjonalt, fortsetter å fungere som kulturelle ambassadører for byen Pittsburgh. Han gjester steder som Carnegie Hall og Lincoln Center i New York, de store konsertsalene i Europa og ledende festivaler som BBC Proms, Salzburg Festival, Musikfest Berlin, Lucerne Festival, Rheingau Music Festival, Beethovenfest Bonn og Grafenegg Festival.

Honeck er født i Østerrike og fullførte sin musikalske utdanning ved University of Music i Wien. Han har mange år erfaring fra bratsjseksjonen i Vienna Philharmonic og Vienna State Opera Orchestra som har hatt innflytelse på hans arbeid som dirigent.

Han startet dirigentkarrieren som assistent for den italienske dirigentlegenden Claudio Abbado og som dirigent for Wiener Jeunesse Orchester. Deretter ble han engasjert av Zurich Opera House, der han vant en europeisk dirigentpris i 1993. Han har siden vært en av tre hoveddirigenter for MDR-Sinfonieorchester i Leipzig, musikkdirektør for Den Norske Opera & Ballett, gjestedirigent for Oslo-filharmonien og Česká filharmonie i Praha, samt sjefdirigent for Sveriges Radios Symfoniorkester i Stockholm. I november 2023 ble han utnevnt til æresdirigent av Bamberger Symphoniker, etter tiår med nært samarbeid.

Manfred Honeck har også en sterk profil som operadirigent. I løpet av sine fire sesonger som generalmusikkdirektør for Staatsoper Stuttgart dirigerte han premierer av operaer av Berlioz, Mozart, Poulenc, Strauss, Verdi og Wagner. Han har også opptrådt som gjestedirigent ved ledende operahus som Semperoper Dresden, Komische Oper Berlin, Théâtre de la Monnaie i Brussel, Kongelige Opera i København og Salzburg Festival. I 2020, Beethovens jubileumsår, dirigerte han en ny oppsetting av Fidelio (1806-versjonen) ved Theater an der Wien. Høsten 2022 gjorde han sin mye roste debut ved Metropolitan Opera i New York, der han ledet en oppsetning av Mozarts Idomeneo.

Manfred Honeck har æresdoktorgrader fra flere universiteter i USA og ble tildelt ærestittelen som professor av Østerrikes forbundspresident. I 2018 erklærte juryen for International Classical Music Awards ham som "Årets kunstner".

Mari Eriksmoen

Allsidighet, musikalitet og en krystallklar tone er bare noen av kvalitetene som har bidratt til å sette fart på Mari Eriksmoen​s karriere det siste tiåret. Dette har ført til nære samarbeid med mange ledende orkestre, dirigenter og regissører, og hun har gjort suksessfulle opptredener på Europas fremste opera-, konsert- og konsertscener.

Eriksmoen har utmerket seg som Mélisande i Pelléas et Mélisande, Pamina i Simon McBurneys anerkjente oppsetning av Tryllefløyten, Marzelline i Fidelio, La Fée i Cendrillon, Susanna i Figaros bryllup og Sophie i Rosenkavaleren, samt Waldvogel i Daniel Barenboims episke Ring-sykluser ved Teatro alla Scala. Med flere nye roller lagt til repertoaret de siste sesongene, sang Eriksmoen tittelrollen i Monteverdis L'incoronazione di Poppea («Poppeas kroning») med Ensemble I Gemelli, fremførte tittelrollen som Gerda i Hans Abrahamsens The Snow Queen i Concertgebouw, Cleopatra i Händels Giulio Cesare ved Festival d'opéra baroque de Beaune, og Romilda i Xerxes i en dynamisk ny oppsetning ved Opéra de Rouen. Hun debuterte som Donna Anna i Mozarts Don Giovanni i konsertopptredener med Sveriges Radios Symfoniorkester under Daniel Harding før hun sang rollen i en produksjon ved Kilden teater og konserthus i Kristiansand under Risto Joost.

Lørdagens konsert inngår i Gullserien.

Hva spilles

  • Franz von Suppé Lette Kavaleri Ouverture
  • Johannes Brahms Ungarsk dans nr. 1
  • Giacomo Puccini «O Mio Babbino Caro» fra Gianni Schicchi
  • Franz Lehar «Wäre es auch nichts als ein Traum vom Glück» fra Eva
  • Johann Strauss d.y. Frühlingsstimmen

Medvirkende

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 200 - 640 kr
Honnør 200 - 510 kr
Student 200 - 320 kr
Barn 150 kr

Abonnement

Nyttårskonsert
Manfred Honeck
Mari Eriksmoen
Johann Strauss d.y.
Franz Lehár

Oslo Konserthus Velg dato: Konserten har blitt spilt