Asiaturné
Klaus Mäkelä
Janine Jansen
Jean Sibelius

Oslo-filharmonien i Sør-Korea

Lotte Concert Hall, Seoul Konserten har blitt spilt

Lotte Concert Hall

Foto Pekax9x from Pixabay

Oslo-filharmonien i Sør-Korea

Høsten 2023 drar Oslo-filharmonien på en tre ukers turné bestående av tolv konserter i Japan, Sør-Korea og Taiwan.

På 1890-tallet studerte Jean Sibelius symfoniske dikt av Franz Liszt inngående, som nærmest hadde oppfunnet sjangeren noen tiår tidligere. Blant fruktene av denne inspirasjonen var Lemminkäinen, et symfonisk dikt i fire deler som ble urfremført i 1896. På denne konserten spilles den mest kjente satsen Tuonelas svane.

Jean Sibelius (1865–1957) begynte med fiolintimer da han var 14 år, og ble snart fullstendig oppslukt av instrumentet. Det neste tiåret var hans drøm å bli konsertfiolinist, men til slutt ga han opp og satset i stedet på komposisjon. Sibelius’ Fiolinkonsert ble hans ulykkelige kjærlighetserklæring til fiolinen, og første versjon var så teknisk vanskelig at solistene ikke mestret utfordringene. Den ble etter hvert en av de mest populære fiolinkonsertene, med helt ulike satser som spenner fra en kjølig innledning til en sprudlende intens avslutning.

I 1904 flyttet Jean Sibelius med familien til sitt nye hjem i byen Järvenpää noen mil nord for Helsinki. Våren 1915 hadde han en av sine sterkeste naturopplevelser da han på en spasertur så 16 svaner lette i samlet flokk. Hendelsen ble den direkte inspirasjonen til “svanetemaet” i hans femte symfoni, som ble urfremført i Helsinki på komponistens 50-årsdag i desember samme år. Symfoni nr. 5 er et av Sibelius’ lyseste og mest livsglade verk, og kanskje

Hva spilles

  • Jean Sibelius Tuonelas svane fra Lemminkäinen
  • Jean Sibelius Fiolinkonsert
  • Jean Sibelius Symfoni nr. 5

Varighet

Medvirkende

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen
Honnør
Student
Barn

Asiaturné
Klaus Mäkelä
Janine Jansen
Jean Sibelius

Lotte Concert Hall, Seoul Konserten har blitt spilt