Festivalsommer
Klaus Mäkelä
Yuja Wang
Maurice Ravel
Pjotr Tsjaikovskij

Lucerne Festival

Kultur und Kongresszentrum Luzern Konserten har blitt spilt

Kultur und Kongresszentrum Luzern

Foto KKL Luzern (CC BY-SA 4.0

Lucerne Festival

I den andre konserten i Lucerne er stjernepianist Yuja Wang solist i Maurice Ravels Pianokonsert i G-dur og Piankonsert for venstre hånd. Klaus Mäkelä er også dirigent i Dmitrij Sjostakovitsj Symfoni nr. 5 og Aleksandr Skrjabins Poème de l'extase.

Stormen er et av William Shakespeares mest særegne skuespill og har inspirert en lang rekke komponister. Pjotr Tsjajkovskij ga seg i kast med oppgaven i 1873 etter et forslag fra sin mentor Vladimir Stasov – siden skrev han musikk også til Romeo og Julie og Hamlet. “Må det være en storm i Stormen?” spurte komponisten Stasov i et brev – han var mer opptatt av kjærlighetshistorien mellom Miranda og Ferdinand. Svaret han fikk var ja, men Tsjajkovskijs orkesterverk hadde plass til både storm og kjærlighet, og til både stille og opprørt hav.

Østerrikske Paul Wittgenstein (1887-1962), storebror til filosofen Ludwig, debuterte i 1913 som konsertpianist. Året etter mistet han høyrearmen i tjeneste under første verdenskrig, men bestemte seg i fangenskap for å stake ut sin egen kurs. Etter krigen bestilte han pianomusikk for venstre hånd fra en rekke komponister. Maurice Ravels Pianokonsert for venstre hånd fra 1930 er den mest kjente i dag. Parallelt skrev Ravel en konsert for to hender – Pianokonsert i G-dur. Konsertene ble urfremført med ni dagers mellomrom i januar 1932.

Aleksandr Skrjabin (1871–1915) utviklet en sterkt personlig og radikal musikkstil helt på begynnelsen av 1900-tallet, inspirert blant annet av Richard Wagners operaer, Friedrich Nietzsches filosofi og sin egen synestesi – han opplevde musikken i farger. Ambisjonsnivået var bokstavelig talt skyhøyt: hans største, ufullendte prosjekt skulle fremføres i Himalaya og utløse en ny verdensorden. Det symfoniske diktet Ekstasens dikt fra 1908 er skrevet for et stort orkester og bygges opp fra en neddempet åpning til to veldige klimaks.

Hva spilles

  • Pjotr Tsjaikovskij Stormen
  • Maurice Ravel Pianokonsert for venstre hånd
  • Maurice Ravel Pianikonsert i G-dur
  • Aleksandr Skrjabin Poème de l'extase

Varighet

Medvirkende

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen
Honnør
Student
Barn

Festivalsommer
Klaus Mäkelä
Yuja Wang
Maurice Ravel
Pjotr Tsjaikovskij

Kultur und Kongresszentrum Luzern Konserten har blitt spilt