Festivalsommer
Klaus Mäkelä
Johanna Wallroth
Gustav Mahler
Richard Wagner

Lucerne Festival

Kultur und Kongresszentrum Luzern Konserten har blitt spilt

Kultur und Kongresszentrum Luzern

Foto KKL Luzern (CC BY-SA 4.0

Lucerne Festival

I den første av to konserter under Lucerne Festival står musikk av Gustav Mahler, Jean Sibelius og Richard Wagner på programmet. Klaus Mäkelä dirigerer og Johanna Wallroth er solist.

Richard Wagner (1813–1883) var en av 1800-tallets mest innflytelsesrike kunstnere uansett kunstform. Operaen Tristan og Isolde bygger på en tragisk kjærlighetsfortelling fra middelalderen, og Wagner skrev den ferdig i Luzern i 1859. Forspillet til operaen skapte et vannskille i musikkhistorien med sin ustabile og uforutsigbare harmonikk, og ble et utgangspunkt for utviklingen mot en musikk uten tradisjonell tonalitet. Her spilles operaens Forspill og siste del, Liebestod.

Gustav Mahler skrev sin Symfoni nr. 4 med utgangspunkt i en av sine egne sanger, Das himmlische Leben – “Det himmelske livet”. Teksten er et barns beskrivelse av himmelen, hentet fra en av Mahlers viktigste inspirasjonskilder: Des knaben Wunderhorn, en samling tysk folkediktning. Sangen, som synges av sopran i fjerde sats, utgjør også grunnlaget for de tre foregående satsene. Symfoni nr. 4 er Mahlers korteste og lyseste symfoni, og har vært en inngangsport for mange Mahler-entusiaster siden urfremførelsen i 1901.

Jean Sibelius’ (1865−1957) Symfoni nr. 7 fra 1924 er komponistens siste symfoni og den eneste som består av én sammenhengende sats. Symfoni nr. 7 er en slags krysning av en symfoni og et symfonisk dikt – de musikalske ideene blir gradvis forvandlet, som om de lever sitt eget liv. Musikken beveger seg gjennom et enormt spekter av klangfarger, tempo og stemninger gjennom elleve distinkte deler, og munner ut i det Klaus Mäkelä kaller «en av de vakreste avslutningene som finnes.»

Hva spilles

  • Gustav Mahler Symfoni nr. 4
  • Richard Wagner Prelude & Liebestod fra Tristan og Isolde
  • Jean Sibelius Symfoni nr. 7

Varighet

Medvirkende

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen
Honnør
Student
Barn

Festivalsommer
Klaus Mäkelä
Johanna Wallroth
Gustav Mahler
Richard Wagner

Kultur und Kongresszentrum Luzern Konserten har blitt spilt