Festivalsommer
Klaus Mäkelä
Johanna Wallroth
Jean Sibelius
Gustav Mahler

Edinburgh International Festival

Usher Hall Konserten har blitt spilt

Usher Hall i Edinburgh

Foto Ham / CC BY-SA 3.0

Edinburgh International Festival

I den første av to konserter under Edinburgh International Festival står musikk av Rolf Gupta, Jean Sibelius og Gustav Mahler på programmet. Klaus Mäkelä dirigerer og Johanna Wallroth er solist.

Rolf Gupta (f. 1967) er en av vår tids sentrale norske dirigenter, og har i tillegg vært aktiv som komponist fra slutten av 1980-tallet. Han skrev Jordens sang som et bestillingsverk til Kristiansand Symfoniorkesters 100-årsjubileum, og komponisten, orkesteret og dirigent Peter Szilvay ble tildelt Kritikerprisen 2020 for verket og fremføringen.

Jean Sibelius’ (1865−1957) Symfoni nr. 7 fra 1924 er komponistens siste symfoni og den eneste som består av én sammenhengende sats. Symfoni nr. 7 er en slags krysning av en symfoni og et symfonisk dikt – de musikalske ideene blir gradvis forvandlet, som om de lever sitt eget liv. Musikken beveger seg gjennom et enormt spekter av klangfarger, tempo og stemninger gjennom elleve distinkte deler, og munner ut i det Klaus Mäkelä kaller «en av de vakreste avslutningene som finnes.»

Gustav Mahler skrev sin Symfoni nr. 4 med utgangspunkt i en av sine egne sanger, Das himmlische Leben – “Det himmelske livet”. Teksten er et barns beskrivelse av himmelen, hentet fra en av Mahlers viktigste inspirasjonskilder: Des knaben Wunderhorn, en samling tysk folkediktning. Sangen, som synges av sopran i fjerde sats, utgjør også grunnlaget for de tre foregående satsene. Symfoni nr. 4 er Mahlers korteste og lyseste symfoni, og har vært en inngangsport for mange Mahler-entusiaster siden urfremførelsen i 1901.

Hva spilles

  • Rolf Gupta Epilog for orkester fra Jordens sang
  • Jean Sibelius Symfoni nr. 7
  • Gustav Mahler Symfoni nr. 4

Varighet

Medvirkende

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen
Honnør
Student
Barn

Festivalsommer
Klaus Mäkelä
Johanna Wallroth
Jean Sibelius
Gustav Mahler

Usher Hall Konserten har blitt spilt