Christian Eggen
Tora Augestad
Reinbert de Leeuw

Im wunderschönen Monat Mai

Sofienberg kirke Konserten har blitt spilt

Solist Tora Augestad.

Im wunderschönen Monat Mai

Oslo-filharmonien med solist Tora Augestad og dirigent Christian Eggen spiller Reinbert de Leeuws Im wunderschönen Monat Mai i Sofienberg kirke. - OBS! Billetter må kjøpes på forhånd - det er ikke billettsalg i døra! -

I Im wunderschönen Monat Mai - på norsk “I den vakre mai måned” - forsøkte Reinbert de Leeuw (1938-2020) å fange flommen av følelser og Weltschmerz som feide over Europa på starten av 1800-tallet. Weltschmerz - eller verdenssmerte - beskriver følelsen et individ føler når man mener at virkeligheten aldri kan leve opp til forventningene som man ser for seg.

Im wunderschönen Monat Mai er en remiks av tidlige romantiske sangsykluser, og de Leeuw bruker utdrag fra Franz Schuberts Winterreise og Robert Schumanns Dichertliebe. Tilnærmingen til nederlenderen var å gjendikte og orkestrere sangene i stil med tidlig 1900-talls kabaret. Verket består av et 21-sangers format, etter Arnold Schoenbergs Pierrot Lunair, og de Leeuw delte sangene inn i tre sett som består av syv sanger hver.

Tora Augestad

Tora Augestads allsidighet inspirerer komponister, regissører, dirigenter og andre musikere. Vokalt er hun vanskelig å sette i bås – som utøver er hun fleksibel, uttrykksfull, presis, scenisk overbevisende og med en uvanlig personlighet. Augestad vier seg til repertoar fra det 20. og 21. århundre og behersker et stort spenn av uttrykk.

Hun bestiller jevnlig nye verk, blant annet Den feministiske kammeroperaen Adam & Eve av Cecilie Ore som ble spilt under Festspillene i Bergen og Ultimafestivalen i 2015. Siden 2010 har Augestad samarbeidet med den sveitsiske regissøren Christoph Marthaler i totalt 12 forestillinger som spenner fra en opera av Beat Furrer til lekne kombinasjoner av klassisk, jazz, pop og cabaret i Marthalers eget arbeid. I 2004 etablerte hun ensemblet Music for a while med fantastiske norske musikere.

Tora Augestad var en av to kunstneriske ledere for Hardanger Musikkfest fra 2015-2020. Augestad ble nominert til Nordisk Råds Musikkpris i 2015. I 2018 ble hun kåret til Årets Utøver av Norsk Komponistforening for sin innsats for norsk samtidsmusikk. I mars 2019 vant hennes portrettplate “Portraying Passion” med Oslo-filharmonien Spellemannpris for årets klassiske utgivelse.

Christian Eggen

Dirigenten, komponisten og pianisten Christian Eggen er en av de mest innflytelsesrike skikkelsene i norsk musikk. Hans aktiviteter omfatter samtidsmusikk, sjangeroverskridende prosjekter, installasjoner, dramaproduksjoner for radio og tv, film, teater, opera, klassisk musikk og jazz. Han spilte i mange år med Terje Rypdal, og var med i jazzensemblet Søyr.

Han debuterte som 16-åring og plasserte seg fort blant våre fremste pianister. CD-utgivelsen med Carl Nielsens klaververker i 1994 satte en ny standard, skrev den danske avisen Politiken. I dag er Christian Eggen blant Europas ledende dirigenter for samtidsmusikk, og opptrer jevnlig med ensembler som tyske musikFabrik og franske Ensemble Intercontemporaine. Listen over komponister han har samarbeidet nært med,inneholder noen av de viktigste navnene i vår tid: Cage, Lutoslawski, Xenakis, Lachenmann, Kurtág, Lindberg, Saariaho, Bent Sørensen.

Hans arbeid med Oslo Sinfonietta og Cikada har brakt disse frem i første rekke av nordiske ensembler, og Cikada mottok Nordisk råds musikkpris i 2005. Christian Eggen har også fått Spellemannprisen, Lindemanprisen, Oslo bys kunstnerpris, og to ganger har han mottatt Kritikerprisen, i 1999 og i 2015. I 2007 utnevnte Kong Harald ham til Kommandør av St. Olavs orden.

Hva spilles

  • Reinbert de Leeuw Im wunderschönen Monat Mai – lieder etter Schumann & Schubert

Medvirkende

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 400 kr
Honnør
Student 100 kr
Barn 100 kr

Christian Eggen
Tora Augestad
Reinbert de Leeuw

Sofienberg kirke Konserten har blitt spilt