Festival Odense

Carl Nielsen Festival Odense

Klaus Makela © Marco Borggreve

Carl Nielsen Festival Odense

Nærkontakt med døden har inspirert noen av musikkhistoriens mest fascinerende verk. Gustav Mahlers Symfoni nr. 5 sprang ut av en nær-døden-opplevelse, mens Alban Berg bearbeidet sorgen over en ung kvinnes død i sin Fiolinkonsert.

Alban Berg var midt i arbeidet med en opera da fiolinisten Louis Krasner oppfordret ham til å skrive en fiolinkonsert vinteren 1935. Berg jobbet vanligvis langsomt og metodisk, og var skeptisk til oppdraget. Men i april samme år skjedde en tragedie som fikk han til å ombestemme seg: Datteren til Gustav Mahlers enke Alma, 18-årige Manon Gropius, som Berg hadde kjent siden hun var liten, døde av polio. I løpet av noen måneder skrev Berg fiolinkonserten “til minne om en engel”. Det skulle bli det siste han fullførte før han selv døde i desember samme år, og er hans mest populære verk i dag.

Gustav Mahlers liv hang i en tynn tråd vinteren 1901, da han måtte opereres to ganger etter en alvorlig blødningsepisode. Mahler beskrev hendelsen som en nær døden-opplevelse, og de neste månedene ble døden et tema i flere av hans komposisjoner. Symfoni nr. 5 begynner dystert med en sørgemarsj, men stemningen lysner betraktelig utover i symfonien. Fjerdesatsen Adagietto er (trolig) en kjærlighetserklæring til kona Alma som han møtte samme året – og (helt sikkert) Mahlers mest populære stykke musikk.

Hva spilles

  • Carl Nielsen Helios ouverture
  • Alban Berg Fiolinkonsert
  • Gustav Mahler Symfoni nr. 5

Medvirkende

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen
Honnør
Student
Barn

Festival Odense