Berg Mahler Mäkelä

Sesongåpning

Konserten har blitt spilt

Klaus Makela © Marco Borggreve

Sesongåpning

Nærkontakt med døden har inspirert noen av musikkhistoriens mest fascinerende verk. Gustav Mahlers Symfoni nr. 5 sprang ut av en nær-døden-opplevelse, mens Alban Berg bearbeidet sorgen over en ung kvinnes død i sin Fiolinkonsert.

Johann Sebastian Bachs siste store komposisjonsprosjekt var Die Kunst der Fuge, en stor samling fuger – en musikkform av finurlig oppbygde, flerstemte musikkstykker som Bach hadde utviklet nær perfeksjon. Den siste og mest kompliserte av fugene i samlingen rakk han aldri å fullføre. Italienske Luciano Berio (1925–2003) var en av 1900-tallets mest nyskapende komponister, og flere av hans sentrale verk er bearbeidelser av andres musikk. Contrapunctus XIX fra 2001 er Berios fullførte versjon av Bachs siste fuge.

Alban Berg var midt i arbeidet med en opera da fiolinisten Louis Krasner oppfordret ham til å skrive en fiolinkonsert vinteren 1935. Berg jobbet vanligvis langsomt og metodisk, og var skeptisk til oppdraget. Men i april samme år skjedde en tragedie som fikk han til å ombestemme seg: Datteren til Gustav Mahlers enke Alma, 18-årige Manon Gropius, som Berg hadde kjent siden hun var liten, døde av polio. I løpet av noen måneder skrev Berg fiolinkonserten “til minne om en engel”. Det skulle bli det siste han fullførte før han selv døde i desember samme år, og er hans mest populære verk i dag.

Gustav Mahlers liv hang i en tynn tråd vinteren 1901, da han måtte opereres to ganger etter en alvorlig blødningsepisode. Mahler beskrev hendelsen som en nær døden-opplevelse, og de neste månedene ble døden et tema i flere av hans komposisjoner. Symfoni nr. 5 begynner dystert med en sørgemarsj, men stemningen lysner betraktelig utover i symfonien. Fjerdesatsen Adagietto er (trolig) en kjærlighetserklæring til kona Alma som han møtte samme året – og (helt sikkert) Mahlers mest populære stykke musikk.

Hva spilles

  • Johann Sebastian Bach / Luciano Berio Contrapunctus XIX
  • Alban Berg Fiolinkonsert
  • Gustav Mahler Symfoni nr. 5

Medvirkende

Bak notene

kl. 18:30 i Glasshuset ved Ingrid Røynesdal og Klaus Mäkelä

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 170 - 560 kr
Honnør 170 - 450 kr
Student 170 - 280 kr
Barn 150 kr

Berg Mahler Mäkelä

Konserten har blitt spilt