Dirigent Nikolaj Szeps-Znaider

Nikolaj Szeps-Znaider © Lars Gundersen

Mitt fedreland

Denne konserten ble spilt:

  1. Má vlast
  1. Nikolaj Szeps-Znaider dirigent

Mitt fedreland er Bedřich Smetanas kjærlighetserklæring til tsjekkisk natur, kultur og historie, med beskrivelsen av elven Moldau som det mest kjente stykket.

Bedřich Smetana (1824–1884) hadde en svært sentral rolle i fremveksten av en tsjekkisk klassisk musikktradisjon – så sentral at han gjerne blir kalt den «tsjekkiske musikkens far». Han begynte å komponere allerede som barn, men det var først på 1860-tallet at han inntok en sentral posisjon i Prahas musikkliv. I 1866 ble han sjefdirigent i byens operahus, og samme år var det premiere på hans to første operaer. Den ene av disse, Den solgte brud, skulle bli Smetanas internasjonale gjennombrudd.

På 1870-tallet begynte Smetanas hørsel å svikte, og han ble gradvis døv. Det innebar slutten på dirigentkarrieren, men han fortsatte å komponere. I årene fra 1874 til 1879 skrev han seks frittstående tonedikt som siden ble samlet til ett verk med tittelen Má vlast – Mitt fedreland. Hvert stykke beskriver kjente størrelser fra tsjekkisk landskap, historie eller mytologi. Det andre av disse stykkene er Smetanas aller mest kjente stykke: Vltava eller Moldau, som lydmalende beskriver Tsjekkias lengste elv.

Nikolaj Szeps-Znaider har spilt med Oslo-Filharmonien flere ganger som fiolinsolist, sist i 2018. Nå er han tilbake som dirigent, med orkesterets første komplette fremførelse av Mitt fedreland.

Billetter

  • Voksen: 150 - 540 kr
  • Honnør: 150 - 430 kr
  • Student: 150 - 270 kr
  • Barn: 150 kr

Konserten inngår i flg. abonnement:

Bak notene

Med Liv Hilde Klokk i Glasshuset (i Oslo Konserthus) kl. 18.30.