Dirigent Vasily Petrenko

Vasily Petrenko © CF Wesenberg

Kort & klassisk: Farlige farvann

Denne konserten ble spilt:

  1. Ouverture fra The Wreckers
  2. Pianokonsert
  1. Vasily Petrenko dirigent
  2. Louis Schwizgebel piano

Vasily Petrenko dirigerer musikk av to samtidige komponister som gjorde den klassiske musikken rikere og mer mangfoldig: Ethel Smyth og George Gershwin.

Ethel Smyth (1858−1944) trosset både familien og samtidens konvensjoner da hun valgte å følge komponistdrømmen. Hun studerte komposisjon i Tyskland på 1870- og 1880-tallet, og i de neste tiårene ble musikken hennes spilt på prestisjetunge scener som Covent Garden i London og Metropolitan-operaen i New York.

Operaen The Wreckers fra 1906 bygger på historier fra Cornwall i Sør-England, om hvordan lokalbefolkningen lurte skip inn mot klippene for å plyndre dem. Ideen til operaen oppstod under et opphold i Cornwall i 1886.

I februar 1924 ble George Gershwins Rhapsody in Blue spilt for aller første gang i New York. Midt i et henrykt publikum satt dirigenten Walter Damrosch, som var så begeistret at han neste dag kontaktet Gershwin for å bestille en pianokonsert av ham.

I november 1925 dirigerte Damrosch premieren med New York Symfoniorkester, med Gershwin som solist. Gershwins legger seg i Pianokonsert i F-dur tett opptil klassiske forbilder blant solistkonsertene, med sterke innslag av jazz, blues og ragtime.

Billetter

  • Voksen: 150 - 380 kr
  • Student: 150 - 190 kr
  • Barn: 150 kr

Konserten inngår i flg. abonnement:

Bak notene

Det blir en innledning til musikken fra scenen ved dirigent Vasily Petrenko.