Smyth Gershwin Petrenko

Kort & klassisk: Farlige farvann

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt

Vasily Petrenko © CF Wesenberg

Kort & klassisk: Farlige farvann

Vasily Petrenko dirigerer musikk av to samtidige komponister som gjorde den klassiske musikken rikere og mer mangfoldig: Ethel Smyth og George Gershwin.

Ethel Smyth (1858−1944) trosset både familien og samtidens konvensjoner da hun valgte å følge komponistdrømmen. Hun studerte komposisjon i Tyskland på 1870- og 1880-tallet, og i de neste tiårene ble musikken hennes spilt på prestisjetunge scener som Covent Garden i London og Metropolitan-operaen i New York.

Operaen The Wreckers fra 1906 bygger på historier fra Cornwall i Sør-England, om hvordan lokalbefolkningen lurte skip inn mot klippene for å plyndre dem. Ideen til operaen oppstod under et opphold i Cornwall i 1886.

I februar 1924 ble George Gershwins Rhapsody in Blue spilt for aller første gang i New York. Midt i et henrykt publikum satt dirigenten Walter Damrosch, som var så begeistret at han neste dag kontaktet Gershwin for å bestille en pianokonsert av ham.

I november 1925 dirigerte Damrosch premieren med New York Symfoniorkester, med Gershwin som solist. Gershwins legger seg i Pianokonsert i F-dur tett opptil klassiske forbilder blant solistkonsertene, med sterke innslag av jazz, blues og ragtime.

Hva spilles

  • Ethel Smyth Ouverture fra The Wreckers
  • George Gershwin Pianokonsert

Varighet

Medvirkende

Bak notene

Det blir en innledning til musikken fra scenen ved dirigent Vasily Petrenko.

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 150 - 380 kr
Honnør
Student 150 - 190 kr
Barn 150 kr

Smyth Gershwin Petrenko

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt