Fiolinist Daniel Lozakovich

Daniel Lozakovich © Lev Efimov

Parisisk orkesterpalett

  1. Jeux
  2. Fiolinkonsert nr. 3
  3. Pan
  4. Daphnis og Chloé-suite No. 2
  1. Klaus Mäkelä dirigent
  2. Daniel Lozakovich fiolin

Klaus Mäkelä dirigerer musikk av komponister med en rikholdig klangpalett: Claude Debussy, David Monrad Johansen og Maurice Ravel. Daniel Lozakovich er solist i Camille Saint-Saens’ Fiolinkonsert nr. 3.

Claude Debussy (1862–1918) skrev musikken til Jeux (Spill) for Sergej Djagilevs berømte russiske ballettkompani i Paris, og det ble urfremført der i 1913. Bare noen uker senere urfremførte kompaniet Stravinskijs Vårofferet, en kveld som skulle bli 1900-tallets største musikalske milepæl og skandale.

Jeux, der handlingen er lagt til en tennisbane, er et mer stillfarent verk som havnet litt i skyggen. Det ble lenge lite spilt, men i senere tid har både musikere og publikum fått ørene opp for de mange nyansene og nyvinningene i Debussys siste fullførte orkesterverk.

Camille Saint-Saëns (1835−1921) skrev sin Fiolinkonsert nr. 3 for den berømte spanske fiolinisten Pablo de Sarasate. Både Saint-Saëns og Sarasate bodde i Paris, men urfremførelsen i 1880 fant sted i Hamburg. Fiolinkonserten oser av virtous dramatikk og blendende fiolinklang, og særlig i siste sats merkes det at Saint-Saëns hadde en spansk musiker i tankene. Solist er svenske Daniel Lozakovich, som har opplevd et stort internasjonalt gjennombrudd de siste årene.

Da David Monrad Johansen (1888–1974) fikk oppleve Debussys musikk «på nært hold» i Paris i 1920, satte det tydelige spor i hans egne komposisjoner. Monrad Johansen hadde Edvard Grieg som sitt første store forbilde, men fortsatte å utvide paletten gjennom karrieren. Da han skrev orkesterverket Pan til Knut Hamsuns 80-årsdag i 1939, hentet han inpirasjon fra flere av forfatterens romaner. Stykket ble et av hans aller mest populære, og har jevnlig stått på Oslo-Filharmoniens program frem til vår tid.

Maurice Ravels (1875–1937) Daphnis og Chloe ble også til på oppdrag fra Sergej Djagilev, og hadde premiere i Paris i 1912. Kjærlighetshistorien om Daphnis og Chloe er hentet fra en gresk hyrderoman, trolig skrevet på 100-tallet.

Flere av tidens største kunstnere var involvert i oppsetningen – blant andre danseren Vaslav Nisjinskij og koregrafen Michel Fokine. Forberedelsene ble et virvar av konflikter, og Ravel brukte et helt å på å perfeksjonere den avsluttende dansen. Sluttresultatet ble imidlertid et mesterlig orkesterverk med en klangprakt verden aldri hadde hørt maken til. Suite nr. 2 tilsvarer den siste delen av ballettmusikken.

Vi har for tiden redusert publikumskapasitet som følge av gjeldende koronarestriksjoner. På en del konserter er det derfor få eller ingen ledige billetter. Vi håper å snart kunne åpne for et enda større publikum!

Billetter

  • Voksen: 150 - 540 kr
  • Honnør: 150 - 430 kr
  • Student: 150 - 270 kr
  • Barn: 150 kr
Kjøp billett

Konserten inngår i flg. abonnement: