Fiolinist Janine Jansen

Janine Jansen © Marco Borggreve

Janine Jansen og Martin Fröst

Munchmuseet
  1. Le Chaos fra Les Élémens
  2. Distans
  3. Subito con forza
  4. Symfoni nr. 6
  1. Klaus Mäkelä dirigent
  2. Janine Jansen fiolin
  3. Martin Fröst klarinett

To enestående musikere, fiolinist Janine Jansen og klarinettist Martin Fröst, er solister i en nyskrevet dobbelkonsert av Sally Beamish. Klaus Mäkelä dirigerer et variert program som avsluttes med Beethovens Symfoni nr. 6.

Britiske Sally Beamish (f. 1956) tar i bruk musikk fra tre land i sin nye dobbelkonsert for fiolin, klarinett og orkester: Fra Skottland, der hun bodde i 30 år, fra Nederland, hjemlandet til fiolinist Janine Jansen, og Sverige, hjemlandet til klarinettist Martin Fröst. To av Beamish’ barn bodde også i Sverige under arbeidet med konserten i 2020. Verket har fått den svenske tittelen Distans, og tematiserer det å lengte etter og nå ut til sine kjære.

Jean-Féry Rebel (1666–1747) var en dyktig fiolinist, elev av den berømte komponisten Jean-Baptiste Lully og senere hoffkomponist for Ludvig 14. Han skrev musikk i flere sjangre, blant annet en rekke «koreograferte symfonier». Kaos er innledningen til en av disse, Elementene fra 1738, og beskriver kaoset som råder i forkant av skapelsen. Stykket begynner med en kraftig dissonans eller cluster som savner sidestykke i 1700-tallets musikk.

Sørkoreanske Unsuk Chin (f. 1961) er en av vår tids mest anerkjente orkesterkomponister. Beethoven er en av hennes viktigste inspirasjonskilder, og Subito con sforza er skrevet i anledning 250-årsjubileet for hans fødsel, på bestilling fra Concertgebouw-orkestret i Amsterdam. Det korte, kontrastfylte stykket inneholder flere referanser til Beethovens musikk, og er inspirert av Beethovens skissebøker, særlig dette sitatet: "Dur og moll. Jeg er en vinner."

Beethoven elsket naturen og hentet ofte inspirasjon på lange spaserturer med en skissebok under armen. I sin Symfoni nr. 6, også kjent som Pastoralesymfonien gir han en rik beskrivelse av sine naturopplevelser, med en liten forklaring til hver sats. Symfonien begynner med en beskrivelse av lykkefølelsen når en kommer ut i naturen. Siden får lytteren oppleve både bekkens rolige sildring, lystige landsbyfolk og en kraftig storm før den idyllisk avslutningen.

Billetter

  • Voksen: 580 kr
  • Student: 290 kr
Kjøp billett

Konserten inngår ikke i noe abonnement.