Fiolinist María Dueñas

María Dueñas © Tam Lan Truong

Sørgemarsj og kjærlighetssang

Denne konserten ble spilt:

  1. Fiolinkonsert nr. 1
  2. Symfoni nr. 5
  1. Manfred Honeck dirigent
  2. María Dueñas fiolin

Følelsesregisteret i Gustav Mahlers femte symfoni spenner fra dødsangst til kjærlighetsrus. Dirigentnestor Manfred Honeck leder konserten, der det spanske supertalentet Maria Dueñas er solist i Max Bruchs Fiolinkonsert nr. 1.

Max Bruchs (1838–1920) Fiolinkonsert nr. 1 var en umiddelbar suksess da den ble spilt for første gang i 1868. Faktisk ble den så populær at den skulle frustrere komponisten resten av livet. Han skrev to fiolinkonserter til, men de ble sjelden spilt, og Bruch fikk til slutt motvilje mot sitt mest suksessrike verk. Bruch hadde spilt fiolin selv, og skrev for instrumentet med stor innsikt og entusiasme. Og hans mest populære fiolinkonsert fortsetter å begeistre fiolinister og deres publikum verden over.

I 1901, det året Gustav Mahler (1860–1911) begynte på sin Symfoni nr. 5, var han døden nær i en operasjon, måtte slutte i drømmejobben og møtte sin store kjærlighet. Det er neppe tilfeldig at symfonien fikk et stort følelsesregister! Første sats er en sørgemarsj som fra første tone referer til Beethovens femte symfoni. J.S. Bach var en annen viktig inspirasjonskilde til symfonien. Fjerdesatsen Adagietto er Mahlers mest berømte stykke musikk, og skal ha vært skrevet som en kjærlighetssang uten ord til Alma, som han giftet seg med i 1902.

Billetter

  • Voksen: 150 - 540 kr
  • Honnør: 150 - 430 kr
  • Student: 150 - 270 kr
  • Barn: 150 kr

Konserten inngår i flg. abonnement:

Bak notene

Med Dorthe Dreier i Glasshuset (i Oslo Konserthus) kl. 18.30.