Dirigent Simone Young

Simone Young © Sandra Steh

Bruckners monumentale finale

Denne konserten ble spilt:

  1. Symfoni nr. 8
  1. Simone Young dirigent

Anton Bruckners åttende symfoni var den siste han rakk å fullføre. Simone Young dirigerer et av komponistens rikeste og mest kontrastfylte verk i originalversjon.

Anton Bruckner (1824–1896) var en enestående komponist på flere måter. Han var godt voksen da han skrev sine første orkesterverk og forble kontroversiell hele karrieren. Dirigenten som skulle lede urfremførelsen av Symfoni nr. 8 sendte den tilbake fordi han mente den var umulig å fremføre. Først fem år senere, i 1892, ble den spilt for første gang i Wien i revidert utgave. På denne konserten spilles originalversjonen fra 1887.

Bruckners symfonier hadde mange kritikere, men han fikk også venner og beundrere, med Gustav Mahler som en av de mest berømte. Symfoni nr. 8 har et enormt register i klang og følelsesuttrykk, fra ekstatiske fanfarer til nattsvarte dypdykk. Den mektige innledningen til fjerde sats peker fremover mot 1900-tallets stjernekrigerske filmmusikk, og skal ha vært inspirert av et kosakkbesøk til keiseren i Wien.

Australske Simone Young har brutt mange barrierer – hun var for eksempel den første kvinnelige dirigenten som spilte inn en komplett albumserie med Bruckners symfonier. Hun har vært sjefdirigent for blant andre Bergen Filharmoniske Orkester og Hamburg-filharmonien, og tar over samme rolle i Sydney Symfoniorkester i 2022.

Billetter

  • Voksen: 150 - 540 kr
  • Honnør: 150 - 430 kr
  • Student: 150 - 270 kr
  • Barn: 150 kr

Konserten inngår i flg. abonnement:

Bak notene

Med Cecilia Götestam i Glasshuset (i Oslo Konserthus) kl. 18.30.

Denne konserten spilles også: