Sandra Lied Haga

En norsk symfonisk pioner

Denne konserten ble spilt:

  1. Variasjoner over et rokokkotema, for cello og orkester
  2. Symfoni i D-dur
  1. Ingar Bergby dirigent
  2. Sandra Lied Haga cello

Sandra Lied Haga er solist i Tsjajkovskijs Rokokkovariasjoner. Anne-Marie Ørbecks Symfoni i D-dur ble urfremført i 1954, som den første skrevet av en norsk kvinne.

Pjotr Tsjajkovskij skrev sine Variasjoner over et rokokkotema for cello og orkester i desember 1876. Han skrev verket for cellisten og komponisten Wilhem Fitzenhagen, og cellisten var så involvert i prosessen at det har blitt hevdet at han kunne blitt kreditert som medkomponist. Han gjorde siden stor suksess med verket, der det muntre, rokokkoaktige temaet følges av åtte variasjoner.

Anne-Marie Ørbeck (1911−1996) ble født i Kristiania, og som 19-åring reiste hun til Berlin for å studere piano og komposisjon. I 1933 debuterte hun som konsertpianist med Oslo-Filharmonien (den gang Filharmonisk Selskaps Orkester) i Haydns Klaverkonsert i D-dur med egenkomponerte kadenser (solopartier). Noen år senere var hun solist i sin egen Concertino for piano og orkester. Hennes Symfoni i D-dur ble urfremført i Bergen i 1954, som den første skrevet av en norsk kvinne.

Billetter

  • Voksen: 100 kr

Konserten inngår ikke i noe abonnement.

Bak notene

Innledning til konserten ved Bodil Maroni Jensen i Glasshuset (i Oslo Konserthus) kl. 18.30.