Tsjajkovskij Ørbeck

En norsk symfonisk pioner

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt

Sandra Lied Haga

En norsk symfonisk pioner

Sandra Lied Haga er solist i Tsjajkovskijs Rokokkovariasjoner. Anne-Marie Ørbecks Symfoni i D-dur ble urfremført i 1954, som den første skrevet av en norsk kvinne.

Pjotr Tsjajkovskij skrev sine Variasjoner over et rokokkotema for cello og orkester i desember 1876. Han skrev verket for cellisten og komponisten Wilhem Fitzenhagen, og cellisten var så involvert i prosessen at det har blitt hevdet at han kunne blitt kreditert som medkomponist. Han gjorde siden stor suksess med verket, der det muntre, rokokkoaktige temaet følges av åtte variasjoner.

Anne-Marie Ørbeck (1911−1996) ble født i Kristiania, og som 19-åring reiste hun til Berlin for å studere piano og komposisjon. I 1933 debuterte hun som konsertpianist med Oslo-Filharmonien (den gang Filharmonisk Selskaps Orkester) i Haydns Klaverkonsert i D-dur med egenkomponerte kadenser (solopartier). Noen år senere var hun solist i sin egen Concertino for piano og orkester. Hennes Symfoni i D-dur ble urfremført i Bergen i 1954, som den første skrevet av en norsk kvinne.

Hva spilles

  • Pjotr Tsjajkovskij Variasjoner over et rokokkotema, for cello og orkester
  • Anne-Marie Ørbeck Symfoni i D-dur

Varighet

Medvirkende

Bak notene

Innledning til konserten ved Bodil Maroni Jensen i Glasshuset (i Oslo Konserthus) kl. 18.30.

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 100 kr
Honnør
Student
Barn

Tsjajkovskij Ørbeck

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt