Rachmaninoff Paus Chen

Ung Filharmoni 2021

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt

August Schieldrop

Ung Filharmoni 2021

Morgendagens orkestermusikere inntar Oslo Konserthus med Sergej Rachmaninoffs briljante Symfoniske danser. Den unge norske tubavirtuosen August Schieldrop er solist i Marcus Paus’ nyskrevne tubakonsert.

Konserten begynner med orkesterstykket Masquerade av britiske Anna Clyne (f. 1980). Stykket er et bestillingsverk skrevet til "Last Night of the Proms" i 2013, og er tilegnet "the Prommers" – Proms-konsertenes fargerike publikum.

Clyne hentet inspirasjon til Masquerade fra de mangslungne promanadekonsertene som fant sted i Londons fornøyelsesparker på 1700-tallet. Der møttes folk fra ulike samfunnslag for å oppleve musikk, akrobatikk, eksotisk underholdning, fyrverkeri og kostymeball.

Marcus Paus har skrevet Tuba Mirum: Konsert for tuba og orkester for Oslo-Filharmonien og tubaist August Schieldrop. Komponisten skriver om musikken:

«Tittelen henspeiler både på instrumentet som vidtfavnende mirakel i hendene på en virtuos solist, men også på sekvensen fra den katolske dødsmessens "Dies irae" (Vredens dag), som den låner tittel og musikalsk ikonografi fra.

August Schieldrop ønsket et verk som kunne la tubaen utfolde seg ikke bare teknisk, men også lyrisk reflekterende, alvorlig og vakkert. Denne tubakonserten er derfor like deler lek og alvor, eller snarere alvorlig lek og lekende alvor.»

Sergej Rachmaninoff (1873–1943) skrev sine Symfoniske danser i 1940, og det skulle bli hans siste større verk. Rachmaninoff hadde lenge ønsket å skrive ballettmusikk, og i 1939 hadde hans «Paganinivariasjoner» blitt brukt med stort hell i en ballettforestilling satt opp av den berømte koreografen Michel Fokine. Fokine var klar for et nytt samarbeid med Rachmaninoff om Symfoniske danser, men døde dessverre før det lot seg gjennomføre.

Symfoniske danser kan beskrives som et vemodig tilbakeblikk på en helt unik kunstnerkarriere. I den første dansen siterer han sin første symfoni fra 1895, som ble en gedigen fiasko og på dette tidspunktet var glemt av alle andre enn komponisten. I siste sats siterer han sitt store liturgiske korverk Vespers fra 1915: også han maner frem en «Vredens dag» med det berømte Dies irae-motivet. Så tar Rachmaninoff farvel som komponist med nok et Vespers-sitat – en hymne om Jesu oppstandelse.

Hva spilles

  • Anna Clyne Masquerade
  • Marcus Paus Konsert for tuba og orkester (bestillingsverk)
  • Sergej Rachmaninoff Symfoniske danser

Varighet

Medvirkende

Bak notene

Komponist Marcus Paus intervjues av Beate Brox. I Glasshuset (i Oslo Konserthus) kl. 18.30.

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 150 - 540 kr
Honnør 150 - 430 kr
Student 150 - 270 kr
Barn 150 kr

Rachmaninoff Paus Chen

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt