Holst Bloch Walton Mäkelä

Åndelig søken i krigens skygge

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt

Sol Gabetta © Julia Wesley

Åndelig søken i krigens skygge

Klaus Mäkelä dirigerer verk av tre komponister som skrev musikk i skyggen av verdenskrigene. Gustav Holst, Ernest Bloch og William Walton fant alle inspirasjon i bibelske personligheter.

Gustav Holst (1874–1934) skrev noen av sine mest populære verk under første verdenskrig. Orkestersuiten Planetene ble til i de første krigsårene, fra 1914–16. Da Holst skrev Hymn of Jesus i 1917, var krigen blitt en katastrofe av ufattelige dimensjoner, og komponisten hadde selv mistet flere venner. Verket bygger på den gnostiske teksten Johannes’ gjerninger fra 100-tallet, og i kontrast til krigens lidelser fremstår musikken lys og preget av håp.

Ernest Bloch (1880–1959) ble født i Genéve i Sveits, men flyttet til USA i 1916, samme år som han skrev Schelomo for cello og orkester. Stykket er det siste i en serie verker der han utforsker sin jødiske identitet som komponist. Schelomo er det hebraiske navnet på den bibelske kong Salomo, og cellostemmen representerer Salomo selv, mens orkesteret fremstiller hans omgivelser. Schelomo bygger på tekster fra Forkynnerens bok i Bibelen.

William Walton (1902–1983) bygde også på bibelske kilder i sitt storslåtte oratorium Belshazzar’s Feast fra 1931: Belsassar, den siste regenten i Babylon, omtales i Daniels bok. Historien om dekadanse og rikers fall hadde sine paralleller i samtiden, men verket ble først og fremst en stor musikalsk suksess. Tross sin trofasthet mot bibeltekstene ble ikke oratoriet godkjent for fremførelse i engelske kirkerom før på 1970-tallet – sluttkorets begeistring over fiendens fall ble i sterkeste laget!

Hva spilles

  • Gustav Holst Hymn of Jesus
  • Ernest Bloch Schelomo
  • William Walton Belshazzar's Feast

Varighet

Medvirkende

Bak notene

Ved Øystein Fevang, dirigent for Oslo Filharmoniske Kor. I Glasshuset kl. 18.30.

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 150 - 540 kr
Honnør 150 - 430 kr
Student 150 - 270 kr
Barn 150 kr

Abonnement

Holst Bloch Walton Mäkelä

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt