Sjostakovitsj Tsjajkovskij Mäkelä

Symfonier i dødens skygge

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt

Sjefdirigent Klaus Mäkelä

Klaus Mäkelä © Marco Borggreve

Symfonier i dødens skygge

Klaus Mäkelä dirigerer storverk av to symfoniske giganter: Pyotr Tsjajkovskijs Symfoni nr. 6 ble urfremført like før komponistens død, og Dmitrij Sjostakovitsj skrev sin Symfoni nr. 14 i dyp dødsangst.

Pyotr Tsjajkovskij (1840−1893) stod på toppen av karrieren da han selv dirigerte urfremførelsen av sin sjette symfoni i St. Petersburg 28. oktober 1893. Symfonien ble raskt enormt populær, men selv fikk han ikke oppleve suksessen – han døde brått bare ni dager senere. Symfoni nr. 6 fikk tilnavnet Pathetique – den lidenskapelige. Komponisten antydet at han hadde et mer konkret program i tankene, men rakk aldri å avsløre hva musikken «handlet om».

Dmitrij Sjostakovitsj (1906–1975) ble lagt inn på sykehus i samme by (som nå het Leningrad) med store smerter i januar 1969. Det var besøksforbud på grunn av en influensaepidemi, og komponisten benyttet ensomheten til å skrive ferdig sin Symfoni nr. 14. Verket bygger på elleve dikt av poeter som alle døde unge. Sjostakovitsj var sterkt preget av dødsangst under arbeidet, og fremskyndet premieren for å være sikker på å få oppleve den. Der tok han ordet og forklarte hensikten med symfonien: Å minne lytteren om at «livet er vakkert».

Sopran Asmik Grigorian, som er oppført som solist i sesongprogrammet, kan dessverre ikke komme til Norge på grunn av gjeldende innreiseregelverk.

Vi har for tiden redusert publikumskapasitet som følge av gjeldende koronarestriksjoner. På en del konserter er det derfor få eller ingen ledige billetter. Vi håper å snart kunne åpne for et enda større publikum!

Hva spilles

  • Dmitrij Sjostakovitsj Symfoni nr. 14
  • Pjotr Tsjajkovskij Symfoni nr. 6

Varighet

Medvirkende

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 150 - 540 kr
Honnør 150 - 430 kr
Student 150 - 270 kr
Barn 150 kr

Sjostakovitsj Tsjajkovskij Mäkelä

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt