Dirigent Klaus Mäkelä med musikere i Oslo-Filharmonien.

Klaus Mäkelä og Oslo-Filharmonien © Marco Borggreve

Symfoniske dikt av Strauss og Sibelius

Denne konserten ble spilt:

  1. Asteroid 4179: Toutatis
  2. Also sprach Zarathustra
  3. This Too
  4. To nye verk
  5. Lemminkäinen
  1. Klaus Mäkelä dirigent

Oslo-Filharmoniens og sjefdirigent Klaus Mäkelä innleder høsten med musikk som sender tankene mot verdensrommet.

Richard Strauss fordypet seg på 1890-tallet i Friedrich Nietzsches bøker, særlig i Slik talte Zarathustra som kom ut noen år tidligere. Boken ble grunnlaget for Strauss' mest ambisiøse orkesterverk til da: det symfoniske diktet Also sprach Zarathustra, urfremført i 1896. Innledningen beskriver en soloppgang og skulle bli et av musikkhistoriens mest populære musikkstykker. Etter at den ble brukt i filmen 2001: En romodyssé (fra 1968) blir den gjerne assosiert med verdensrommet.

Som et forspill til Strauss' tonedikt spilles Kaija Saariahos Asteroid 4179: Toutatis fra 2005. Saariaho lot seg inspirere av denne asteroidens spesielle form og bevegelsesmønster, og at den stadig har vært på kollisjonskurs med andre himmellegemer.

Mette Henriette (f. 1990) er en norsk-samisk komponist og saksofonist som gir ut musikken sin på ECM Records. Hun har også markert seg innen performancekunst, der hun blant annet har samarbeidet med Marina Abramović. Høsten 2020 urfremførte Oslo-Filharmonien og Klaus Mäkelä hennes orkesterverk This Too under sin TV-sendte sommerkonsert. På denne konserten spilles også to nyskrevne orkesterverk.

Jean Sibelius studerte på 1890-tallet inngående symfoniske dikt av Franz Liszt, som nærmest hadde oppfunnet sjangeren noen tiår tidligere. Blant fruktene av denne inspirasjonen var Lemminkäinen, et symfonisk dikt i fire deler som ble urfremført i 1896. Verket bygger på historier om Lemminkäinen, en av heltene i det finske nasjonaleposet Kalevala. Den mest kjente satsen er Tuonelas svane, som ofte blir fremført som et frittstående verk.

Denne konserten har fått endret konsertprogram. Pianist Yuja Wang kan dessverre ikke komme til Norge på grunn av gjeldende innreiseregelverk.

På grunn av gjeldende koronarestriksjoner blir det lagt ut 500 billetter til denne konserten.

Billetter

  • Voksen: 150 - 540 kr
  • Honnør: 150 - 430 kr
  • Student: 150 - 270 kr
  • Barn: 150 kr

Konserten inngår ikke i noe abonnement.

Denne konserten spilles også: