Dirigent Andrew Manze

Dirigent Andrew Manze. Foto: Benjamin Ealovega

Sanger og symfoni av Beethoven

Denne konserten ble spilt:

  1. An die ferne Geliebte (arr. Weingartner)
  2. Symfoni nr. 3, "Eroica"
  1. Andrew Manze dirigent
  2. Allan Clayton tenor

Vi feirer Beethovens 250-årsjubileum med en sangsyklus og en symfoni.

Ludwig van Beethoven (1770−1827) skrev de seks sangene i An die ferne Geliebte i 1816, til dikt av østerrikeren Alois Jeitteles. De seks sangene utgjør ikke en sammenhengende fortelling, men har samme tema: lengselen etter den elskede. Mye tyder på at sangene er skrevet med Beethovens egen uoppnåelige, «udødelige» (og ukjente) elskede i tankene.

Beethoven skrev sin Symfoni nr. 3 med tilnavnet «Eroica» i 1803 og 1804, og den ble fremført offentlig for første gang i Wien i 1805. Utgangspunktet for symfonien var Beethovens beundring for Napoleon Bonaparte, som i årene før hadde oppnådd stadig større makt og innflytelse.

Den første versjonen av symfonien hadde «Bounaparte» som tittel på forsiden. Men da Beethoven hørte at Napoleon hadde latt seg krone til keiser, ødela han tittelbladet i sinne. Siden endret han tittelen til «Sinfonia Eroica – skrevet til feiring av minnet om en stor mann».

Oslo er med når hele verden feirer Beethovens 250-årsjubileum! 4.-15.november hyller norske og internasjonale topputøvere Beethovens musikalske og humanistiske arv, gjennom tolv dager med konserter, forestillinger, foredrag og arrangementer over hele Oslo.

Billetter

  • Voksen: 150 - 540 kr
  • Honnør: 150 - 430 kr
  • Student: 150 - 270 kr
  • Barn: 150 kr

Konserten inngår ikke i noe abonnement.

Denne konserten spilles også: