Fra kamp til seier!

  1. Symfoni nr. 5
  1. Marek Janowski dirigent

​Ta-ta-ta-taaa! Det er en voldsom skjebnekamp Beethoven freser i gang i den berømte Symfoni nr. 5.

Ta-ta-ta-taaa! ‘Og skjebnen banker på døren,’ skal Beethoven ha uttalt, men sa han virkelig det? Hans overivrige elev, Anton Schindler, blandet trolig gjengivelse med gjendiktning, men verket vil uansett forbli kjent som Skjebnesymfonien. Mange hører det musikalske forløpet som en kamp mot, og en endelig beseiring av, en grufull skjebne. Denne modellen for musikalsk utvikling – fra kamp til seier - skulle prege mange symfonier opp gjennom hele det lange 1800-tallet.

Ta-ta-ta-taaaa! Jo, det er åpningsmotivet som er den sentrale musikalske ideen i symfonien og som banker seg inn i bevisstheten hos de fleste lyttere, men verket har også mange andre originale ideer. Variasjonene i andre sats er en merkverdig blanding av søt cantilena og stram militærmusikk, og tredje sats er på samme tid både mystisk og full av Beethovens lunefulle humor. Og så bærer det av mot den store symfoniske jubeltriumfen i siste sats.

Gjør deg klar til en musikalsk kamp på liv og død!

(Tekst. Thomas Erma Møller; På bildet: Marek Janowski; Foto: Felix Broede)


Husk Før konsert-konsert ved studenter/elever fra Barratt Due musikkinstitutt kl. 18.30 i Glasshuset!

Billetter

  • Voksen: 100 - 320 kr
  • Student: 100 - 210 kr
  • Barn: 100 kr
Kjøp billett

Konserten inngår ikke i noe abonnement.

Bak notene

Ikke Bak notene da det er presentasjon fra scenen inkludert, men det er Før konsert-konsert ved studenter/elever fra Barratt Due musikkinstitutt kl. 18.30 i Glasshuset.