Scheherazade Petrenko

Scheherazade

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt

Scheherazade

Ingen kunne kunsten å orkestrere bedre enn den russiske komponisten Nikolaj Rimskij-Korsakov (1844−1908).

Han skrev en berømt teoribok om emnet og komponerte musikk med usedvanlig fargerik, velbalansert og treffsikker klangbehandling. Viktigere enn at han mestret håndverket var likevel hans evne til å velge klangfarger, samklanger og melodier til å beskrive en handling, karakter eller stemning. Og aller best traff han i tonene til eventyret om Scheherazade fra samlingen ‘1001 natt’. Hans symfoniske suite ble komponert og urfremført i 1888 med komponisten selv på dirigentpodiet og er blitt hans mest berømte komposisjon.

Scheherazade består av fire satser: Havet og Sinbads skip, Historien om prinsen av Kalendar, Den unge prinsen og prinsessen, Festivalen i Bagdad − Havet − Forliset − Konklusjon. Allerede i åpningen presenteres det voldsomme trombonetemaet som gjerne assosieres med den onde sultanen og Scheherazades vidunderlige tema i solo fiolin − en arabeskmelodi med orientalskinspirerte ornamenter som kveiler seg og trollbinder både sultanen og lytteren. Og selv om 1800-tallets orientalisme ikke er siste skrik, legger musikken alt til rette for å drømme seg bort på et flyvende teppe og bli med inn i eventyrenes tidløse og universelle verden.

(Tekst: Thomas Erma Møller; På bildet: Vasily Petrenko; Foto: CF Wesenberg)


Husk Før konsert-konsert ved studenter/elever fra Barratt Due musikkinstitutt kl. 18.30 i Glasshuset!

- Beethoven: Sonate for klaver og fiolin nr. 7 i c-moll, 1. sats: Allegro con brio
- Bartok: Seks rumenske danser
Nojus Apynis, fiolin
Sherwin Ngan, klaver


Hva spilles

  • Nikolaj Rimskij-Korsakov Scheherazade

Varighet

Medvirkende

Bak notene

Ikke Bak notene da det er presentasjon fra scenen inkludert, men det er Før konsert-konsert ved studenter/elever fra Barratt Due musikkinstitutt kl. 18.30 i Glasshuset.

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 100 - 320 kr
Honnør
Student 100 - 210 kr
Barn 100 kr

Scheherazade Petrenko

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt