Delius og Grieg

Denne konserten ble spilt:

  1. On Hearing the First Cuckoo in Spring
  2. Pianokonsert
  1. Vasily Petrenko sjefdirigent
  2. George Li piano

Musikk av to gode venner, engelske Frederick Delius og Edvard Grieg.

Fredrick Delius var nær venn av Grieg og oppholdt seg mye i Norge. On Hearing the First Cuckoo in Spring er et av hans vakreste orkesterverk og er basert på folketonen Ola-tjedn-låtten fra Valdres.

Den dramatiske paukevirvelen som leder fra stillheten til den gnistrende musikken i Edvard Griegs (1843−1907) Pianokonsert er en av de mest virkningsfulle og berømte musikalske åpningene som finnes. Med dette smellet banet Grieg seg vei ut i Europa og inn i musikkhistorien, og den unge komponistens fingeravtrykk kunne knapt vært tydeligere. Fra første tone spiller solisten «Griegs ledemotiv», en musikalsk signatur inspirert av melodiske vendinger i norsk folkemusikk. Den klareste forbindelse til tradisjonsmusikken er likevel hallingrytmene i tredje sats. Før finalen fyker av sted viser Grieg en annen av sine styrker: den lyriske melodikken, stemningsskapende harmonikken og inderligheten i Adagio-satsen.

Det er lett å se for seg fjord og fjell når Griegs «a-moll» tindrer i ørene, men selv så komponisten et helt annet landskap da han skrev verket i unorske Søllerød i Danmark. Også musikalsk hentet Grieg inspirasjon fra andre steder. Konserten har mange likhetstrekk med Schumanns Klaverkonsert i a-moll (1845) som Grieg hadde hørt som ung student i Leipzig. Like fullt har Griegs konsert blitt en bærebjelke i norsk musikkarv og en av verdens mest berømte solokonserter. Det har den vært siden Edmund Neupert urfremførte den i København i 1869, siden legenden Franz Liszt spilte den begeistret rett fra bladet i Roma i 1870, og siden den ble tidenes første pianokonsert som ble spilt inn på plate, av Wilhelm Backhaus i 1909.

(Tekst: Thomas Erma Møller; På bildet: Vasily Petrenko; Foto: CF Wesenberg)


Husk Før konsert-konsert ved studenter/elever fra Barratt Due musikkinstitutt kl. 18.30 i Glasshuset!

Trio HIA:
Mendelssohn: Klavertrio nr. 1 i d-moll, op. 49, 2. sats: Andante con moto tranquillo

Trio UT:
Mendelssohn: Klavertrio nr. 2 i c-moll, op. 66, 4. sats: Finale: Allegro appassionato

Billetter

  • Voksen: 100 - 320 kr
  • Student: 100 - 210 kr
  • Barn: 100 kr

Konserten inngår i flg. abonnement:

Bak notene

Ikke Bak notene da det er presentasjon fra scenen ved sjefdirigent Vasily Petrenko inkludert, men det er Før konsert-konsert ved studenter/elever fra Barratt Due musikkinstitutt kl. 18.30 i Glasshuset.