Antonín Dvořák: Symfoni nr. 9Lytt

Salmer og spirituals

Denne konserten ble spilt:

 1. Studie over ein salmetone frå Luster
 2. Chichester Psalms
 3. Symfoni nr. 9, "Fra den nye verden"
 1. John Storgårds dirigent
 2. Mathis Manger Winther guttesopran
 3. Oslo Filharmoniske Kor
 4. Øystein Fevang kordirigent

Salmer har inspirert mange komponister til virkningsfulle og vidt forskjellige uttrykk.

Åm lar en religiøs folketone fra lokalmiljøet blande seg sømløst med sitt eget tonespråk, og også Bernstein gikk til røttene da han brukte jødiske salmetekster på hebraisk i det heftige, dramatiske og krevende storverket Chichester Psalms. Og da Dvořák dro til ‘den nye verden’ møtte han spirituals som fløt inn i hans vidunderlige og populære Symfoni nr. 9. Oslo filharmoniske kor og orkester dirigeres denne gang av finske John Storgårds.

Da Antonín Dvořák (1841-1903) dro til USA i 1892 lot han seg umiddelbart inspirere av ulike amerikanske musikktradisjoner, deriblant ‘negro spirituals’, og flere av melodiene i Symfoni nr. 9 (1893) er preget av dette. Verket er komponert i New York i 1893 og bærer undertittelen ’Fra den nye verden’. Dvořák er kjent for sine mange lettgjenkjennelige og sangbare melodier, og få symfonier har så mange vakre melodilinjer som nettopp denne. Det melodiøse og klangfulle tonespråket har gjort verket umåtelig populært – så populært at Neil Armstrong i 1969 tok med seg en innspilling til en annen ’ny verden’, nemlig månen!

I samme by, mer enn et halvt århundre senere, skulle Leonard Bernstein (1918-1990) la seg inspirere av en helt annen musikkreligiøs tradisjon da han komponerte det spektakulære kor- og orkesterverket Chichester Psalms (1965). Bernstein gikk direkte til de bibelske salmene og brukte tekstene på hebraisk i sitt nye verk, som kjennetegnes av komplekse og heftige rytmer og ekstrem høy vanskelighetsgrad for kor og orkester, og for guttesopranen som synger solostemmen.

På andre siden av jordkloden, i Luster i Sogn og Fjordane, fant Magnar Åm (f. 1952) salmen ’Dagen viger og går bort’, med tekst av Dorothe Engelbretsdatter, blant folketonene Ole Mørk Sandvik hadde samlet og skrevet ned. Folketonen inspirerte ham til å skrive verket Studie over ein Salmetone frå Luster (1977) der originalen blander seg med hans egen, mildt dissonerende og innadvendt uttrykksfulle stil.

(Tekst: Thomas Erma Møller; På bildet: John Storgårds; Foto: Fred-Olav Vatne/Oslo-Filharmonien)

Billetter

 • Voksen: 100 - 470 kr
 • Honnør: 100 - 375 kr
 • Student: 100 - 235 kr
 • Barn: 100 kr

Konserten inngår ikke i noe abonnement.

Bak notene

kl. 18.30 i Glasshuset