Aleksandr Skrjabin: Symfoni nr. 5, Promteheus − Ildens diktLytt

Fargerikt fyrverkeri

Denne konserten ble spilt:

  1. Fyrverkeri
  2. Symfoni nr. 5, Prometheus − Ildens dikt
  1. Vasily Petrenko dirigent
  2. Kirill Gerstein piano
  3. Oslo Filharmoniske Kor
  4. Øystein Fevang kordirigent

Bli med inn i en konsertsal som flommer av farger.

Vasily Petrenko og Oslo-Filharmonien fyrer opp Skrjabins fremsynte ideer om fargeorgelet på denne multimodale fremføringen av hans gnistrende og eksistensielle Prometheus. Gnistrende og fargerikt blir det også i Stravinskijs Fyrverkeri – en fest av et orkesterverk i beste russiske klangtradisjon.

I den mangfoldige modernismen Wagner beredte grunnen for, er Aleksandr Skrjabin (1871-1915) blant de underligste. I mer ekstrem form enn Wagner, trodde Skrjabin på å fusjonere alle kunstarter og sanseinntrykk i et stort mysterium som kunne foredle menneskeheten. Et ledd i dette var ’fargeorgelet’, som får sin fysiske form i Oslo Konserthus. Og det er ikke bare salen som flommer av farger – også musikken er fargerik. I Prometheus (1910) baserer Skrjabin seg på uvanlige skalaer og på sin såkalte ’mystiske akkord’. Verket følger menneskeheten fra mystikkens urmørke til bevissthetens ekstatiske opplysning.

Som Skrjabin, tok også Igor Stravinskij (1882-1971) ikke bare Wagner, men også den russiske nasjonale skolen som utgangspunkt. Fyrverkeri (1909) er fremdeles i tradisjonen etter Rimskij-Korsakov der musikken spraker av farger, klanger og eventyrlig melodisk magi, men med modernismen ventende rundt neste sving.

(Tekst: Thomas Erma Møller; På bildet: Kirill Gerstein; Foto: Marco Borggreve)

Billetter

  • Voksen: 100 - 320 kr
  • Student: 100 - 210 kr
  • Barn: 100 kr

Konserten inngår i flg. abonnement:

Bak notene

Ikke Bak notene - Vasily Petrenko presenterer fra scenen ved konsertstart (Kort & klassisk)