Skrjabin Petrenko Gerstein

Fargerikt fyrverkeri

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt

Fargerikt fyrverkeri

Bli med inn i en konsertsal som flommer av farger.

Vasily Petrenko og Oslo-Filharmonien fyrer opp Skrjabins fremsynte ideer om fargeorgelet på denne multimodale fremføringen av hans gnistrende og eksistensielle Prometheus. Gnistrende og fargerikt blir det også i Stravinskijs Fyrverkeri – en fest av et orkesterverk i beste russiske klangtradisjon.

I den mangfoldige modernismen Wagner beredte grunnen for, er Aleksandr Skrjabin (1871-1915) blant de underligste. I mer ekstrem form enn Wagner, trodde Skrjabin på å fusjonere alle kunstarter og sanseinntrykk i et stort mysterium som kunne foredle menneskeheten. Et ledd i dette var ’fargeorgelet’, som får sin fysiske form i Oslo Konserthus. Og det er ikke bare salen som flommer av farger – også musikken er fargerik. I Prometheus (1910) baserer Skrjabin seg på uvanlige skalaer og på sin såkalte ’mystiske akkord’. Verket følger menneskeheten fra mystikkens urmørke til bevissthetens ekstatiske opplysning.

Som Skrjabin, tok også Igor Stravinskij (1882-1971) ikke bare Wagner, men også den russiske nasjonale skolen som utgangspunkt. Fyrverkeri (1909) er fremdeles i tradisjonen etter Rimskij-Korsakov der musikken spraker av farger, klanger og eventyrlig melodisk magi, men med modernismen ventende rundt neste sving.

(Tekst: Thomas Erma Møller; På bildet: Kirill Gerstein; Foto: Marco Borggreve)

Hva spilles

  • Igor Stravinskij Fyrverkeri
  • Aleksandr Skrjabin Symfoni nr. 5, Prometheus − Ildens dikt

Varighet

Medvirkende

Bak notene

Ikke Bak notene - Vasily Petrenko presenterer fra scenen ved konsertstart (Kort & klassisk)

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 100 - 320 kr
Honnør
Student 100 - 210 kr
Barn 100 kr

Skrjabin Petrenko Gerstein

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt