Mozart Brahms Afkham

Saariaho, Mozart og Brahms

Konserten har blitt spilt

Saariaho, Mozart og Brahms

En underholdende klaverkonsert, en kjølig, grønn symfoni og en gave til en venn.

De fleste av Wolfgang Amadeus Mozarts (1756−1791) klaverkonserter ble til på 1780-tallet, og han hadde en av sine mest hektiske og produktive perioder vinteren 1785−1786: Samtidig som han fullførte operaen Figaros bryllup, skrev han ferdig tre klaverkonserter, deriblant nr. 23 i A-dur.

Klaverkonsertene spilte en viktig rolle som verktøy for komponisten til å etablere seg som komponerende klavervirtuos i Wien, og ble samtidig en betydelig inntektskilde. I et brev til faren skildret han hvordan han skrev konsertene slik at hvem som helst skulle kunne ha glede av dem.

Johannes Brahms skrev sin andre symfoni i løpet av et opphold i den østerrikske feriebyen Pörtschach am Wörthersee. En venn som fikk spille gjennom en tidlig versjon av symfonien skildret den som fylt av «rislende bekker, blå himmel, solskinn og kjølige grønne skygger». Symfonien ble en umiddelbar suksess og har beholdt sin popularitet til i dag.

Kaija Saariaho har markert seg som en av samtidens fremste orkesterkomponister. Dette lille stykket skrev hun som en gave til sin gode venn, dirigent Esa-Pekka Salonen.

Kveldens dirigent er tyske David Afkham, sjefdirigent for Spansk nasjonalorkester og -kor og en av de mest lovende dirigentene i sin generasjon.

(Foto: David Afkham © Felix Broede)

Hva spilles

  • Kaija Saariaho Lumière et Pesanteur
  • W.A. Mozart Klaverkonsert nr. 23 i A-dur
  • Johannes Brahms Symfoni nr. 2

Varighet

Medvirkende

Bak notene

Kl. 18.30 i Glasshuset v/Helge Resell

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 100 - 470 kr
Honnør 100 - 375 kr
Student 100 - 235 kr
Barn 100 kr

Mozart Brahms Afkham

Konserten har blitt spilt