Gustav Mahler Alma Mahler Janáček Saraste

Mahler og Janáček med Saraste

Konserten har blitt spilt

Jukka-Pekka Saraste © Felix Broede

Mahler og Janáček med Saraste

Med æresdirigent Jukka-Pekka Saraste i spissen spiller vi musikk av Alma og Gustav Mahler og deres samtidige Leoš Janáček.

Alma Mahler (1879−1964, f. Schindler) skrev sin første musikk som niåring. Hun gikk med på å slutte å komponere da hun forlovet seg med Gustav Mahler, men tok det opp igjen senere. 17 av sangene hennes er utgitt, og sangene på denne konserten er et utvalg av disse.

Gustav Mahlers (1860−1911) ni symfonier er et landemerke i orkesterlitteraturen. Den tiende rakk han ikke å fullføre, men flere har forsøkt å realisere symfonien ut fra skissene. Adagiosatsen var så godt som ferdig, og er den som oftest blir spilt.

Leoš Janáček (1854−1928) var over 60 år gammel da han opplevde et internasjonalt gjennombrudd som komponist. De siste ti årene av livet skrev han en rekke mesterverk, og hans største korverk Glagolittisk Messe ble urfremført i desember 1927, åtte måneder før han døde.

Janáček var en varm forkjemper for slavisk kultur og svært språkinteressert. Tittelen refererer til det glagolittiske alfabetet, det første slaviske alfabetet og en forløper til kyrillisk skrift. Det ble fra 800-tallet brukt til å skrive gammelkirkeslavisk, som brukes i denne storslagne messen.

Hør musikk fra messen i denne videoen om Leoš Janáček.

Hva spilles

  • Gustav Mahler Adagio fra Symfoni nr. 10
  • Alma Mahler 5 Lieder
  • Leos Janáček Glagolittisk messe

Varighet

Medvirkende

Bak notene

Bak notene kl. 18.30 i Glasshuset v/Fred-Olav Vatne

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 100 - 470 kr
Honnør 100 - 375 kr
Student 100 - 235 kr
Barn 100 kr

Abonnement

Gustav Mahler Alma Mahler Janáček Saraste

Konserten har blitt spilt