Kammerkonsert Munchmuseet Beethoven Svendsen

Strykekvintetter av Beethoven og Svendsen

Munchmuseet Konserten har blitt spilt

Ludwig van Beethoven i 1801 og Johan Svendsen under studietiden i Leipzig på 1860-tallet.

Portrett av Beethoven fra 1801 (C.T. Riedel, oppr. m. farge)/Johan Svendsen ca. 1865 (C. Eulenstein, Leipzig/Nasjonalbiblioteket

Strykekvintetter av Beethoven og Svendsen

​Musikere fra Oslo-Filharmonien spiller Ludwig van Beethovens strykekvintett fra 1801 og fra Johan Svendsens strykekvintett fra 1867.

Ludwig van Beethoven (1770–1827) hadde mye erfaring med å skrive kammermusikk da han komponerte strykekvintetten i C-dur som 30-åring. Mozart hadde skrevet seks slike kvintetter med en ekstra bratsj lagt til strykekvartetten, Beethoven nøyde seg med ett selvstendig verk i sjangeren: det han ellers skrev for besetningen var stort sett arrangementer av musikk han hadde skrevet før.

Strykekvintetten i C-dur har blitt beskrevet som et overgangsverk mellom Beethovens tidlige periode som komponist og den neste fasen der han virkelig fant sitt særpreg. I den siste satsen, som har fått tilnavnet «Storm», kan en merke en større intensitet og kanskje et større alvor enn i de første satsene, et forvarsel om den banebrytende musikken som skulle komme fra symfoni nr. 3 og utover.

Johan Svendsen (1840–1911) var snaut 17 år gammel da han for første gang var med på å spille Beethovens femte symfoni i Christania. Opplevelsen gjorde stort inntrykk på ham, og studier av kammermusikken til Beethoven forsterket ønsket om å skrive musikk selv. I årene 1864–1867 studerte han i Leipzig, og der var der han skrev sin strykekvintett i C-dur, opus 5. På denne konserten spilles første sats fra kvintetten.

Hva spilles

  • Johan Svendsen Strykekvintett opus 5 (1. sats)
  • Ludwig van Beethoven Strykekvintett opus 29

Varighet

Medvirkende

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 200 kr
Honnør 150 kr
Student 100 kr
Barn 50 kr

Kammerkonsert Munchmuseet Beethoven Svendsen

Munchmuseet Konserten har blitt spilt