Schumann Wagner Lang Janowski

Wagner med Janowski og Lang

Konserten har blitt spilt

Petra Lang © Ann Weitz

Wagner med Janowski og Lang

Både Robert Schumann og Richard Wagner lot seg inspirere av elven Rhinen.

Marek Janowskis Wagner-innspillinger har blitt omtalt som milepæler. Han spilte blant annet inn alle Wagners operaer i forkant av 200-årsjubilet i 2013, og dirigerer Ringen under Wagner-festspillene i Bayreuth i 2016 og 2017. Sopransolist Petra Lang har høyt internasjonalt ry som Wagner-solist.

Robert Schumann (1810-1856) ble født i Zwickau, langt sør og øst i dagens Tyskland, og bodde i voksen alder i Leipzig og Dresden. I september 1850 flyttet han et langt stykke vestover med familien, til ny jobb som musikksjef i Düsseldorf ved Rhinen. Oppholdet endte med katastrofe, men den første tiden var svært oppløftende.

Symfoni nr. 3, «Den rhinske» ble skrevet høsten 1850 og er preget av det forfriskende møtet med elven, byen og folket som bodde i området. Den mest konkrete inspirasjonen kommer fram i den fjerde av de fem satsene, som bygger på komponistens besøk i Kølnerdomen noen mil lenger sør.

Rundt 20 år senere ble Rhinen et sentralt element i den første av Richard Wagners (1813-1883) fire operaer i syklusen Der Ring des Nibelungen; forspillet i Das Rheingold skildrer elven. I disse orkesterutdragene fra Götterdämmerung, som avslutter Ringsyklusen, er elven fortsatt sentral, særlig i Siegfrieds Rheinfahrt.

Hva spilles

  • Robert Schumann Symfoni. nr. 3
  • Richard Wagner Götterdämmerung: Siegfrieds Rheinfahrt, Trauermusik, Brünnhildes Schlussgesang

Varighet

Medvirkende

Bak notene

Kl. 18.30 i Glasshuset v/Nora Taksdal

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 100 - 470 kr
Honnør 100 - 375 kr
Student 100 - 235 kr
Barn 100 kr

Schumann Wagner Lang Janowski

Konserten har blitt spilt