Nyttårskonsert Rodrigo Miloš Petrenko

Latinsk fyrverkeri!

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt

Latinsk fyrverkeri!

Lenge før OL-karnevalet i Rio går av stabelen sommeren 2016, tjuvstarter Filharmonien den latinamerikanske feststemningen på vår nyttårskonsert, med gitarsensasjonen Miloš og vår sjefdirigent Vasily Petrenko.

Da europeerne strømmet inn i Latin-Amerika på 1500-tallet, tok de med seg opptil flere rike musikktradisjoner. De følgende århundrene smeltet de sammen med like frodige tradisjoner fra det søramerikanske og det afrikanske kontintentet. Og det vi i dag gjerne oppfatter som et latinamerikansk uttrykk, har spredd seg tilbake til Europa og andre deler av verden.

De fem komponistene vi spiller musikk av på nyttårskonserten, kommer fra tre verdensdeler: Amerikanske George Gershwin, meksikanske Arturo Marquez, argentineren Alberto Ginastera og spanjolene Joaquin Rodrigo og Manuel de Falla. Som for å understreke den latininspirerte musikkens utbredelse, kommer kveldens solist Miloš Karadaglic fra Montenegro.

Vinteren 1932 var George Gershwin (1898–1937) på en toukers ferie til Havana. Inspirert av oppholdet skrev han sommeren etter orkesterstykket Rumba, som senere fikk tittelen Cubansk Ouverture. Stykket ble urfremført av New York-filharmonien under en Gershwin-konsert, på en idrettsstadion med over 17.000 tilskuere i august 1932, og slo umiddelbart an hos publikum og kritikere.

Joaquin Rodrigo (1901–1999) skrev sin gitarkonsert Concerto d'Aranjuez i 1939. Aranjuez-navnet er en referanse til det spanske Aranjuez-palasset og dets vakre hager, men bakgrunnen for den stemningsfulle Adagio-satsen var lenge en familiehemmelighet: Den har sitt utspring i gode minner fra komponistens bryllupsreise og sorgen over å miste det første barnet paret ventet sammen.

Arturo Marquez (f. 1950) har dype røtter i meksikansk musikk; faren var mariachi-musiker og bestefaren folkemusiker. Marquez ble dermed eksponert for et rikt musikkspekter og bygde videre på det da familien flyttet til Los Angeles. Han nådde et nytt, stort publikum da Simon Bolivar Ungdomsorkester anført av Gustavo Dudamel gjorde Danzon nr. 2 til et av sine varemerker.

Manuel de Falla (1876–1946) var en sentral figur i spansk musikkliv tidlig på 1900-tallet og brukte som oftest spansk folkemusikk i sine komposisjoner. Balletten Den tresnutede hatt fra 1919 preges av andalusisk musikk og ble bestilt av Sergej Djagilev for det legendariske ballettkompaniet Ballets Russes, med kostymer og kulisser utformet av Pablo Picasso.

Den argentinske komponisten Alberto Ginastera (1916–1983) var en sentral musikkpersonlighet i hjemlandet, og regnes som en av de viktigste klassiske komponistene i Latin-Amerika på 1900-tallet.

Hva spilles

  • Gershwin Kubansk ouverture
  • Rodrigo Concierto de Aranhuez
  • Ginastera Malambo fra Estancia
  • De Falla Suite nr. 2 fra Den tresnutede hatt
  • Marquez Danzon nr. 2

Varighet

Medvirkende

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 100-500 kr
Honnør 100-390 kr
Student 100-250 kr
Barn 100 kr

Abonnement

Nyttårskonsert Rodrigo Miloš Petrenko

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt