Foto Felix Broede

Han har i mange tiår vært kjent som en av vår tids fremste dirigenter.

Manfred Honeck er nå inne i sin femtende sesong som kunstnerisk leder for Pittsburgh Symphony Orchestra, og nylig ble kontrakten der forlenget til 2027-28. Med dette orkesteret opptrer han jevnlig på amerikanske arenaer som Carnegie Hall og Lincoln Center og i Europa på de store festivalene i London, Salzburg, Berlin, Luzern, Rheingau, Bonn og Grafenegg. Da det i 2022 var 75 år siden Pittsburgh Symphonys første internasjonale turné, ble jubileet markert med en tre ukers turné til ledende europeiske festivaler. Honecks suksesser med Pittsburgh Symphony er også soliddokumentert gjennom et omfattende innspillingsprogram (Reference Recordings) med bl.a. Beethoven, Brahms, Bruckner, Sjostakovitsj, R.Strauss og Tsjaikovskij. De har mottatt tallrike priser og best-erklæringer, mange Grammy-nominasjoner og i 2018 Grammyprisen for beste orkesterinnspilling. Den nyeste innspillingen, Beethovens symfoni nr. 6, var Editor’s Choice i Gramophone.

Manfred Honeck er oppvokst og utdannet i Wien. I mange år var han bratsjist i Wiener Philharmoniker og på Wiener Staatsoper. Dirigentkarrieren innledet han som assistent for Claudio Abbado og som leder av Orchestre Jeunesse. Som dirigent på Zürich Opera mottok han i 1993 den europeiske dirigentprisen. Senere har han vært sjefdirigent for NDR Sinfonieorchester i Leipzig, musikalsk leder på Den Norske Opera, 1. gjestedirigent for Oslo-filharmonien og Tsjekkias Nasjonalorkester og sjefdirigent for Sveriges Radios Symfoniorkester. Som operadirigent har han vært generalmusikkdirektør på Staatsoper i Stuttgart og har gjestedirigert på ledende scener som Semperoper Dresden, Komische Oper Berlin, Theâtre de la Monnaie, Den Kongelige Opera i København og Salzurg-festivalen. I Beethoven-året 2020 ledet han en nyproduksjon av Fidelio på Theater an der Wien. I 2022 debuterte han på Metropolitan med Mozarts Idomeneo. Han har utarbeidet symfoniske suiter av operaene Jenufa, Elektra og Rusalka, alle innspilt med Pittsburgh Symphony. Hans nyeste omarbeidelse er Salome, som uroppføres i Pittsburgh i juni i år.

Manfred Honeck har ærestitler på mange av universitetene i USA. I hjemlandet er han æresprofessor utnevnt av Østerrikes president, og i 2018 var han International Music Awards Artist of the Year. Hans forrige engasjement med Oslo-filharmonien var i 2021, da han dirigerte verk av Bruch og Mahler.

Skrevet av Marit Gaasland