Glemte jenter

Hvor er alle damene i musikkhistorien, finnes det ingen kvinnelige komponister? Joda, det finnes mange. Her får du bli kjent med flere av dem og vite grunnene til at de ofte har blitt oversett.

Oslo-Filharmonien Skolevideo: Kvinnelige komponister

Youtube: Oslo Philharmonic

Hør Beate fortelle om kvinnelige komponister i historien.


A. Hva har vært de viktigste grunnene til at kvinner har vært hindret i å komponere?

B. Velg ut en av komponistene i filmen og skriv en minibiografi. Når levde hun, hva slags musikk komponerte hun?  Beskriv gjerne et musikkeksempel med ord. Spilleliste finner du under. Finn ut mer om hva som stod i veien for hennes virke som komponist.

C. I filmen nevnes en norsk kvinnelig komponist, Pauline Hall. Nevn navnet på minst ti til. Velg deg ut en og skriv en tekst om hva denne komponisten har betydd for norsk klassisk musikk.  


KVINNELIGE KOMPONISTER I DAG


I dag har kvinner helt andre muligheter enn før. Vi lever i en tid der ordet komponist brukes om både kvinner og menn. Det er få som mener kvinner ikke er like gode komponister som menn. 

Therese Birkelund Ulvo er en av våre nålevende komponister. I filmen snakker hun om livet som komponist og hvilke utfordringer nålevende komponister har. Se filmen og hør selv. 


Skolevideo Oslo-Filharmonien: Therese Birkelund Ulvo

Youtube: Oslo Philharmonic

Hør Therese Birkelund Ulvo fortelle om livet som komponist i dag.


A. Hva sier hun om det å jobbe som komponist? Hvordan jobber hun og hvor henter hun inspirasjon fra? 

B. I filmen snakker hun om hvilke utfordringer nålevende komponister har. Skriv en argumenterende tekst. I teksten skal du argumentere for likestilling i musikklivet, og at nålevende komponister må spilles mer. Legg vekt på å få fram hvorfor dette er viktig. 

C. Hør på musikken på spillelista under. Her er det musikk skrevet av kvinnelige komponister som ikke lenger lever, og musikk skrevet av nålevende komponister. Hvordan hører man at noe musikk er skrevet for lenge siden, og annen er skrevet i dag? Velg deg for eksempel ut et verk fra gammel tid, og et fra vår tid. Da er det lettere å høre forskjell. 

Spilleliste, trykk her!


LÆR OM KOMPONISTEN

Therese Birkelund Ulvo er bergenser og født i 1982. Musikken hennes er ofte inspirert av andre kunstfelt, som film, tekst og lydkunst. Hun har også et nært forhold til norsk folkemusikk. Men mest av alt er hun bare utrolig interessert i lyd - og spesielt lyden av orkesteret.

Hør Oslo-Filharmonien spille Ulovs verk In the Cage.

Therese Birkelund Ulvo: In the Cage / Vasily Petrenko / Oslo Philharmonic

Youtube: Oslo Philharmonic

Oslo Konserthus 27. september 2019. Dirigent Vasily Petrenko.