Vasily Petrenko nominert til årets utøver

Oslo-Filharmoniens sjefdirigent Vasily Petrenko er blant de nominerte i kategorien «Artist of the Year» til prestisjeprisen Gramophone Awards.

Skrevet av Fred-Olav Vatne

Vasily Petrenko er nominert til en av de mest prestisjetunge prisene innen klassisk musikk, Gramophones "Artist of the Year". (Foto: Fred-Olav Vatne/Oslo-Filharmonien)

Gramophone Awards deles ut av det britiske musikkmagasinet Gramophone til klassiske musikere og dirigenter fra hele verden, og årets prisutdeling finner sted i London i september. Hvem som blir «Artist of the Year» er opp til publikum, som kan stemme på de nominerte frem til 31. juli.

Se hele listen: Gramophone Artist of the Year 2017

Vasily Petrenko er den eneste dirigenten blant de ti nominerte, og nominasjonen grunngis på følgende måte på Gramophones nettside:

"Når noen kan ta to av de mest fremførte symfoniene på repertoaret (Tsjaikovskijs nr. 4 og 6, sammen med den sjeldnere spilte nr. 3) og få dem til å låte helt nytt – og forbløffende originalt – er det på tide å rette seg opp i stolen. Vasily Petrenko, som er godt etablert i Oslo i tillegg til i sitt kjære Liverpool-orkester, er virkelig på vei opp, og hans innfallsvinkel til det russiske repertoaret er og blir enormt fengslende."

Den forrige dirigenten som fikk prisen, var estiske Paavo Järvi i 2015. Vasily Petrenko mottok prisen som «Young Artist of the Year» i 2007, året etter at han tok over som sjefdirigent for Liverpool-filharmonien.

Her kan du stemme: Vote for the Gramophone Artist of the Year 2017

Les også: Vasily becomes Citizen of Honour