− Jeg går ofte rundt med denne musikken i hodet

På sitt nye album med Oslo-Filharmonien synger Tora Augestad et av sine absolutte favorittverk.

Skrevet av Fred-Olav Vatne

Tora Augestad synger musikk av Kurt Weill, Charles Ives og Marcus Paus på sitt nye album med Oslo-Filharmonien. (Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen)

Tora Augestad møtte den amerikanske dirigenten Joshua Weilerstein da de samarbeidet om en konsert med Oslo-Filharmonien i 2015. De fant raskt ut at de hadde noe felles:

− Jeg nevnte for Joshua at De syv dødssynder av Kurt Weill var et av mine favorittstykker, sier Tora Augestad.

− Han sa at det var en av hans favoritter også. Det ble begynnelsen til dette albumprosjektet.

De syv dødssynder er et nøkkelverk på det nye albumet Portraying Passion. Tora Augestad forelsket seg tidlig i Kurt Weills musikk:

− Da jeg var 17, sang jeg for første gang en av sangene hans, og det var kjærlighet ved første note.

Augestad har siden sunget Weills “Tolvskillingsoperaen” i Tyskland og til og med startet band med navn til ære for komponisten, Music for a while.

− De syv dødssynder har alltid vært øverst på ønskelisten min. Jeg har bare fremført det noen få ganger, men jeg går ofte rundt med denne musikken i hodet.

− Jeg føler det bittersøte i musikken

Dirigent Joshua Weilerstein, som dirigerer De syv dødssynder på det nye albumet, har også sterke forbindelser til Kurt Weills musikk:

− Besteforeldrene mine bodde i Wien, og som Weill måtte de flykte fra Europa til USA, bare kort tid etter at Weill dro. De hadde mye til felles, det var noe bittersøtt over hele den jødiske generasjonen som forlot Tyskland og Østerrike. Jeg føler det bittersøte i musikken.

Weilerstein er begeistret for Tora Augestads måte å synge på:

− Jeg elsker hvordan hun kombinerer det å synge operaaktig med å synge som en kabaretsanger. Hvis denne musikken synges for mye som opera, går en glipp av satiren, men hvis det synges for kabaretaktig, blir satiren for åpenbar.

− En av de beste komponistene i sin generasjon

Et annet stykke på albumet er skrevet spesielt for Tora Augestad: “Hate Songs” av den norske komponisten Marcus Paus, basert på dikt av Dorothy Parker.

− Marcus Paus er en av de beste komponistene i sin generasjon, og dette er et fantastisk stykke musikk, sier Tora Augestad.

− Det er så mange ulike stemninger og kvaliteter i verket, til og med en nydelig kjærlighetssang. Hate Songs har mye til felles med De syv dødssynder, så jeg tenkte de to verkene ville passe godt sammen.

Det nye albumet inneholder også musikk av den amerikanske komponisten Charles Ives. Det er flere forbindelser mellom verkene:

− Charles Ives' sanger er orkestrert av John Adams, en komponist Marcus Paus er påvirket av. Og siden De syv dødssynder finner sted i USA, syntes vi det var en god idé å ta med en amerikansk komponist og en amerikansk poet også, sier Tora Augestad.

Lytt til det nye albumet her: Portraying Passion

Portraying Passion gis ut av plateselskapet Lawo Classics og kan kjøpes i Lawos nettbutikk. I tillegg til Tora Augestad, Joshua Weilerstein og Oslo-Filharmonien medvirker også dirigent Christian Eggen og solistene  Magnus Staveland, Torbjørn Gulbrandsøy, Halvor F. Melien og Olle Holmgren på albumet.