Stjernefiolinisten Hilary Hahn er solist med Oslo-filharmonien
Amerikanske Hilary Hahn er en av den klassiske musikkens største stjerner. 24. april inntar hun scenen sammen med Oslo-filharmonien, for første gang på over 20 år. Hvem er denne fiolinisten som begeistrer publikum verden over?
Skrevet av Liv-Randi Holann

Fiolinist Hilary Hahn besøker Oslo-filharmonien for første gang på over 20 år.
Foto Chris Lee
Hilary Hahn er en av de mest anerkjente fiolinistene i vår tid. Med en karriere som startet i ung alder, har hun fascinert publikum over hele verden med sin eksepsjonelle teknikk, dype musikalitet og sterke scenetilstedeværelse. Hun har vunnet tre Grammy-priser, spilt inn en rekke kritikerroste album og samarbeidet med ledende dirigenter og orkestre.
Hahn regnes blant verdens mest innovative og allsidige. Hun er kjent for sin evne til å kombinere teknisk perfeksjon med stor følelsesmessig dybde. Hun har et bredt repertoar som spenner fra barokkmusikk til samtidskomponister, og er en sterk forkjemper for ny musikk.
Fra vidunderbarn til verdensstjerne
Hilary Hahn ble født i 1979 i Lexington, Virginia. Allerede som treåring fikk hun fiolintimer etter Suzuki-metoden Suzuki-metoden Suzuki-metoden går ut på å lære barn å spille fiolin som førstespråk, blant annet ved å starte når barna er veldig unge og ved å bruke gehør. ved Peabody Conservatory i Baltimore. Hennes talent var tydelig fra ung alder, og hun ble tatt opp ved Curtis Institute of Music i Philadelphia da hun var bare ti år gammel. I 1990 debuterte Hahn med eget konsertprogram ved Peabody-konservatoriet og i løpet av de neste årene opptrådte hun med så og si alle de store amerikanske orkestrene.

Foto Chris Lee
Utenom det vanlige
Hilary Hahn skiller seg ut i den klassiske musikkverdenen på flere måter. Hun kombinerer en uvanlig teknisk perfeksjon med en dyp musikalsk forståelse, noe som gjør henne til en fiolinist som både fascinerer musikkelskere og kritikere. Hennes spill preges av klarhet, energi og en imponerende evne til å formidle følelser gjennom musikken.
Samtidig har hun alltid gått sine egne veier. Hahn har vært en forkjemper for ny musikk og har bestilt og urfremført en rekke verk av samtidskomponister. Hahn er en feiret og produktiv plateartist. Hennes 22 album på Decca, Deutsche Grammophon og Sony har alle havnet blant topp ti på Billboard-listene. I 2013 ga hun ut albumet In 27 Pieces: The Hilary Hahn Encores, hvor hun inviterte 27 komponister til å skrive korte fiolinverk. Prosjektet ble en suksess og i 2015 vant det en Grammy-pris.
Dvořáks fiolinkonsert – en følelsesladet reise
I konserten med Oslo-filharmonien fremfører Hahn Antonín Dvořáks Fiolinkonsert i a-moll, op. 53, et verk som står sentralt i fiolinrepertoaret. “Det er frodig, det er romantisk, det har konflikt og letthet, og det er noe fysisk ved dette stykket som gjør det veldig underholdende.” Slik beskrev Hahn verket da hun spilte den inn på plate i 2022.
Hør Hilary Hahn fortelle om Dvořáks Fiolinkonsert.
Youtube HilaryHahnVEVO
Antonín Dvořák spilte fiolin, og arbeidet som orkesterbratsjist i ti år før han fikk sitt gjennombrudd som komponist. Fiolinkonsert i a-moll fra 1883 er, som mye av Dvořáks musikk, sterkt preget av tsjekkisk musikkarv, med livlige melodier og sterke kontraster. Den første satsen er dramatisk og lidenskapelig, mens den langsomme midtsatsen har en nesten sangbar kvalitet. Finalen er en energisk dans, tydelig inspirert av tsjekkisk folkemusikk.