Spilte inn CD etter Youtube-hit med fagott og harpe

Musikerparet Roman Reznik og Delphine Constantin-Reznik gir i disse dager ut sin første CD sammen. Ideen ble født da en Vivaldi-video tok av på Youtube.

Skrevet av Fred-Olav Vatne

Delphine Constantin-Reznik og Roman Reznik.

Foto Fred-Olav Vatne/Oslo-Filharmonien

− Det finnes ikke så mange duoer i verden med fagott og harpe, og jeg vet ikke om noen som har spilt inn et helt album med bare barokkmusikk, sier Delphine Constantin-Reznik.

Den franske harpisten og hennes ukrainske ektemann Roman Reznik sjonglerer tilværelsen mellom fire land: sine respektive hjemland, Sverige og Norge.

Roman jobber til daglig som alternerende solofagottist i Oslo-Filharmonien. Kona Delphine spiller harpe i Norrköping Symfoniorkester, men denne uka sitter begge i Oslo-Filharmonien, som har klangrik fransk musikk av Debussy, Ravel og Boulanger på programmet.

Onsdag lanseres også parets nye CD med konsert på Lawo Store i Oslo, med musikk av engelske Henry Eccles, franske Antoine Dard, italienske Antonio Vivaldi og tyske Johann Sebastian Bach.

− Vi fikk tilbakemeldinger fra hele verden

Utgangspunktet for CD-prosjektet var en uventet opptur på videonettstedet Youtube, der de to musikerne i 2013 la ut en video med en sonate av Antonio Vivaldi:

− Den fikk veldig mange visninger, og vi fikk tilbakemeldinger fra hele verden, sier Roman.

− Kombinasjonen av fagott og harpe er ikke så vanlig, så mange syntes det var morsomt. Så vi fikk lyst til å lage en CD med bare barokkmusikk, og for halvannet år siden fikk vi muligheten på svenske Nilento Records.

Her kan du se videoen, som i skrivende stund har drøyt 230.000 visninger:

Denne videoen fra 2013 var startskuddet for CD-prosjektet.

Youtube Roman Reznik

Planlegger nye utgivelser

Det meste som er skrevet av musikk for kombinasjonen fagott og harpe er fra de siste hundre årene. Eldre musikk må som oftest transkriberes (omskrives) for å kunne spilles av duoen. Harpen har blitt utviklet mye siden 1700-tallet og kan spille stemmer som opprinnelig var tiltenkt andre instrumenter:

− På denne barokkplaten spiller harpe rollen som basso continuo, som kan fylles av ulike instrumenter. Nå er vi i gang med å transkribere klassisistisk og romantisk musikk med tanke på vårt neste album, sier Delphine.

Entusiasmen for nye prosjekter er på topp, selv om CD-innspillingen innebar en svært krevende arbeidsprosess:

− Det er veldig forskjellig fra å spille konsert, sier Roman.

− En må spille det samme mange ganger, og likevel holde inspirasjonen oppe. Så må en ut og høre på opptaket, finne ut hva som må endres og gjøre det på nytt. Og til slutt må en velge ut de beste opptakene. Det var kjempemye jobb, og min kone syntes ikke det var lett å jobbe med meg!

− Han hadde et klart konsept i tankene for hver eneste tone, smiler Delphine. Og legger til:

− Vi er ikke så veldig diplomatiske av oss, så det ble ikke kjedelig, kan man si. Men det gikk bra!

Neste store prosjekt for Roman Reznik og Delphine Constantin-Reznik er urfremførelsen av norske Kjell Marcussens dobbeltkonsert for fagott og harpe. Den finner sted i Lindemansalen i Norges Musikkhøgskole 4. april, der de skal spille sammen med Minsk Kammerorkester.

Albumet "Baroque Masterpieces for Bassoon and Harp" er i salg på Lawo Store, iTunes og Amazon.