Vasily Petrenko kåret til årets utøver

Oslo-Filharmoniens sjefdirigent Vasily Petrenko ble i kveld utropt til «Artist of the Year» under årets utdeling av prestisjeprisen Gramophone Awards.

Skrevet av Fred-Olav Vatne

Gramophone Awards deles ut av det britiske musikkmagasinet Gramophone til klassiske musikere og dirigenter fra hele verden, og årets prisutdeling fant sted i London onsdag kveld. Hvem som blir «Artist of the Year» er opp til publikum, som stemte over ti nominerte.

Les om alle prisvinnerne: Gramophone Awards 2017 Full Report

Se listen over nominerte: Gramophone Artist of the Year 2017

Vasily Petrenko var den eneste dirigenten blant de ti nominerte, og nominasjonen ble grunngitt på følgende måte av Gramophone:

"Når noen kan ta to av de mest fremførte symfoniene på repertoaret (Tsjaikovskijs nr. 4 og 6, sammen med den sjeldnere spilte nr. 3) og få dem til å låte helt nytt – og forbløffende originalt – er det på tide å rette seg opp i stolen. Vasily Petrenko, som er godt etablert i Oslo i tillegg til i sitt kjære Liverpool-orkester, er virkelig på vei opp, og hans innfallsvinkel til det russiske repertoaret er og blir enormt fengslende."

Den forrige dirigenten som fikk prisen, var estiske Paavo Järvi i 2015. Vasily Petrenko mottok prisen som «Young Artist of the Year» i 2007, året etter at han tok over som sjefdirigent for Liverpool-filharmonien.