Vasily Petrenko kåret til årets utøver

Oslo-Filharmoniens sjefdirigent Vasily Petrenko ble i kveld utropt til «Artist of the Year» under årets utdeling av prestisjeprisen Gramophone Awards.

Vp Proms

Gramophone Awards deles ut av det britiske musikkmagasinet Gramophone til klassiske musikere og dirigenter fra hele verden, og årets prisutdeling fant sted i London onsdag kveld. Hvem som blir «Artist of the Year» er opp til publikum, som stemte over ti nominerte.

Les om alle prisvinnerne: Gramophone Awards 2017 Full Report

Se listen over nominerte: Gramophone Artist of the Year 2017

Vasily Petrenko var den eneste dirigenten blant de ti nominerte, og nominasjonen ble grunngitt på følgende måte av Gramophone:

"Når noen kan ta to av de mest fremførte symfoniene på repertoaret (Tsjaikovskijs nr. 4 og 6, sammen med den sjeldnere spilte nr. 3) og få dem til å låte helt nytt – og forbløffende originalt – er det på tide å rette seg opp i stolen. Vasily Petrenko, som er godt etablert i Oslo i tillegg til i sitt kjære Liverpool-orkester, er virkelig på vei opp, og hans innfallsvinkel til det russiske repertoaret er og blir enormt fengslende."

Den forrige dirigenten som fikk prisen, var estiske Paavo Järvi i 2015. Vasily Petrenko mottok prisen som «Young Artist of the Year» i 2007, året etter at han tok over som sjefdirigent for Liverpool-filharmonien.