Bli med bak kulissene på Nobelprisens festkveld

Fredprisvinnerne ble hyllet med festkonsert i Oslo Konserthus. Fotograf Bård Gundersen fulgte forberedelsene med kamera – se filmen her!

Skrevet av Per Asbjørn Risnes jr.

Foto Bård Gundersen

Nobel Peace Prize Concert 2021 feiret årets fredsprisvinnere 11. desember.

Foto Bård Gundersen

Forberedelsene i Oslo Konserthus bar preg av strenge restriksjoner midt i en stor smittebølge.

Foto Bård Gundersen

– Det er den mest kompliserte produksjonen vi noensinne har gjennomført, sier direktør i Oslo-Filharmonien, Ingrid Røynesdal.

Foto Bård Gundersen

Flere av innslagene innebar samarbeid mellom ulike kunstformer.

Foto Bård Gundersen

Oslo-Filharmonien stod for musikken sammen med Oslo Filharmoniske Kor og en rekke solister og artister, ledet av dirigent Elim Chan.

Foto Bård Gundersen

320.000 fulgte konserten på norsk TV, i tillegg til seere over hele verden.

Foto Bård Gundersen

Det var en aften som hyllet ytringsfrihet, motstandskamp og to fredsprisvinnere. Du kan ikke få fred uten fakta, sa Maria Ressa til programleder Hans Olav Brenner. Du kan ikke ha fakta uten demokrati, ytringsfrihet og journalister, mente hun. Selv når det er mørke tider for journalister, vil fredsprisen vise at jobben deres er viktig, sa Dimitri Muratov.

Det var dette som ble feiret på den sirkelrunde scenen 11. desember. Et helt lag av engasjerte kunstnere, artister og scenearbeidere sto på, trass smittevernbegrensinger, kort prøvetid og helt nytt konsertkonsept.

Se hele konserten her: Nobel Peace Prize Concert 2021

Gode seertall og tilbakemeldinger

– Det er den mest kompliserte produksjonen vi noensinne har gjennomført. Med så mange samarbeidspartnere og så mange mennesker involvert, er det mye koordinering og mange utfordringer underveis. Men det er utfordringene og alle de mange spisskompetente folka i alle ledd som gjør at resultatet blir så bra, sier direktør i Oslo-Filharmonien, Ingrid Røynesdal.

Hun forteller at tilbakemeldingene har gjennomgående vært svært gode, til dels overveldende.

– Vi har utvilsomt nådd ut til mange nye publikumsgrupper, noe som jo var en av de viktigste grunnene til at vi gjorde dette, sier hun.

NRKs seertall viser at over 320.000 mennesker så den direktesendte konserten.

– Vi har fått mange begeistrede tilbakemeldinger. Ambisjonen var jo å presentere klassisk musikk på en måte som fungerer i beste sendetid på TV. Jeg føler vi knekte koden og fant en ny måte å gjøre det på. Jeg synes det ble en sterk opplevelse, sier Lars Petter Hagen, utviklingsjef i Oslo-Filharmonien.

På Youtube kan du se flere av de musikalske innslagene hver for seg: Spilleliste Nobel Peace Prize Concert

Bli med bak kulissene

Den sterke opplevelsen ble til gjennom hardt arbeid i månedene og ukene frem mot priskonserten. Filmskaper og fotograf Bård Gundersen fulgte hele produksjonen frem til like før sending.

– Konserten var jo mye mer enn en tv-sending. Veldig mye foregikk jo i forkant av selve konserten, med rigging, scenebygging og prøver. Det var hektisk, men på ingen tidspunkt panisk. Det organiserte kaoset viste så tydelig at her har noen tenkt godt i forkant. Jeg var veldig imponert over hvor hardt folk sto på, sier fotografen.

Her kan du se filmen:

Bli med bak kulissene til Oslo-Filharmonien i denne filmen!

Film/redigering: Bård Gundersen