− Hun kunne blitt like stor som Debussy og Ravel
Denne uka spiller Oslo-Filharmonien Lili Boulangers kantate "Faust et Helene". Hun var bare 19 år da hun vant sin tids største komposisjonspris for verket.
Skrevet av Fred-Olav Vatne
− Hadde hun fått leve lenger enn bare 24 år, er jeg sikker på at hun hadde blitt en av Frankrikes største komponister, sier Oslo-Filharmoniens kunstneriske plansjef Alex Taylor om Lili Boulanger (1893−1918).
− Hun kunne blitt like stor som Debussy og Ravel, hun var allerede i ung alder på deres musikalske og kompositoriske nivå.
Les mer om konserten: Boulanger, Debussy og Ravel
− Det er veldig følelsesladet musikk
Alex Taylor jobbet tidligere for Kristiansand Symfoniorkester, og der skaffet han seg god oversikt over musikk av kvinnelige komponister i forbindelse med Stemmerettsjubileet i 2013.
− Jeg hadde hørt på mye musikk av komponister som Clara Schumann, Fanny Mendelssohn og Nadia Boulanger da jeg oppdaget dette stykket av Lili Boulanger, sier Alex Taylor.
− "Faust et Helene" var uten tvil det beste verket av all musikken jeg hørte i den perioden. Det er veldig følelsesladet musikk, og den er fantastisk orkestrert. Teksten er kanskje litt naiv, men det hun gjør med teksten i de tre stemmene er utrolig lidenskapelig.
Hør Lili Boulangers Faust et Helene:
− Ikke overraskende at hun vant
Boulanger-navnet er mest kjent gjennom Lilis søster Nadia (1887−1979), som var en av 1900-tallets viktigste musikkpedagoger med navn som Aaron Copland, Quincy Jones og Elliott Carter på studentlisten. Den norske komponisten Johan Kvandal studerte hos Boulanger i Paris på 1950-tallet.
Boulanger-søstrenes far Ernest (1815−1900) var også komponist, og vant Prix de Rome, i lang tid verdens største komposisjonspris, som 19-åring i 1835. Nadia deltok i den samme konkurransen fire ganger og fikk andrepris i 1908.
Den seks år yngre søsteren Lili lærte seg en rekke instrumenter og begynte å skrive musikk som sjuåring. Hun var mye syk i oppveksten og kollapset da hun deltok i konkurransen for første gang i 1912. Året etter stilte hun med "Faust et Helene" og gjentok farens bedrift ved å vinne som 19-åring − som første kvinne i historien.
− Når en hører stykket, er det ikke overraskende at hun vant, sier Alex Taylor.