Les minneordene om Mariss Jansons

Her kan du lese reaksjonene etter Mariss Jansons bortgang 30. november 2019.

Mariss Jansons (1943−2019). (Foto: Henrik Laurvik / NTB Scanpix)

Etter Mariss Jansons' død opprettet Oslo-Filharmonien en kondolanseprotokoll for de som ønsket å skrive et minneord.

Her er disse minneordene samlet.


Takk, Maestro, for noen av de vakreste musikkopplevelsene i mitt liv ... R.I.P. uendelig trist ... !

- Magdalene


Kjære Mariss.

Hver gang du viste deg i døra i Oslo Konserthus, ble det dryppstilt. Du hadde autoritet og engasjement. Fra jeg var med i koret fra 1997 til du sluttet, gledet jeg meg alltid til at du skulle dirigere. Jeg lot meg ikke stoppe av min nygipsete fot på din siste konsert, Mahlers 3. Og jeg hinka bort til deg etter konserten og fikk takket deg.

Takk for alle gode minner.

- Kristin Røneid 


Jeg minnes Mariss Jansons med stor respekt, og takker for  at jeg fikk oppleve den store kunstneren han var ved formidling av musikken han elsket så mye.

- Liv Aina Bernstein Harris


Stor musiker!! God Venn!!

- Erik Niord Larsen


Jeg er en stor fan av Jansons, reiste til Amsterdam i høst for å se han dirigere i Concertgebouw. Dessverre måtte han melde sykdomsforfall. R.I.P

- Inge Frivåg


Kondolerer! Mariss Jansons har gjort stort inntrykk!

- Marit Villmo


Takk, mitt største idol og inspirasjonskilde! Takk for udødelige fremføringer og tolkninger! Du fikk meg interessert i musikk og opp gjennom årene har du inspirert meg til å bli bedre og utvikle meg hele tiden! Takk!

- Thomas Høiby Verket


Husker deg som liten jente hjemme hos oss her i Oslo, siden det har du vært kjær for vår familie og all din kapasitet og kvalitet har gitt Norge enorm verdi og inspirerer oss andre i vårt daglige virke , tusen takk!

- Irene Jansson


Mariss Jansons er kjent over hele verden. Mariss Jansons var en av historiens største dirigenter. Jeg liker det direktor for OFO, Ingrid Røynesdal, skrev om han i sitt minneord: ”Mariss Jansons gjorde Norge større”.

- Nevenka Efstathieva


Mariss Jansons bergtok! Om det var i Konserthuset eller på TV-skjermen, så strålte han med sin vitalitet og begavelse, og en enorm sjarme.

- Signe Tønsberg


Mariss gjorde livene våre rikere. Ved hans død opplever vi sorg og tristhet. Vi er dypt takknemlig for hans unike og kompromissløse bidrag til kunsten og oss alle. Takk for alt Mariss!

- Eirik Birkeland


Det var svært trist å høre nyheten om vår tidligere sjefdirigent Mariss Jansons død, og jeg uttrykke min kondolanse overfor hans familie. Hans utrettelige energi, menneskelige varme og enorme kunstneriske utstråling har merket alle som har hatt privilegiet å jobbe med ham. Vi savner ham og vil aldri glemme ham!

- Hans Josef Groh


Musikken din lever videre. Og videre … 

- Mona Levin


Takk for alle store musikalske opplevelser du ga oss musikere i Oslo-Filhamonien, kjære Mariss.

Takk for ditt brennende engasjement, din utrettelige arbeidsomhet, din kjærlighet til musikken og din omsorg for hver og en av oss musikere.

Vi vil aldri glemme deg. Ditt minne lever iblant oss på hver eneste prøve og konsert.

Du vil alltid være i våre hjerter.

- Dorthe Dreier


Mariss vil alltid være i våre hjerter. Jeg er dypt takknemlig for den tiden vi hadde med ham i Oslo-Filharmonien. Mariss styrket meg for livet. Takk! Mine varmeste tanker til hans familie!

- Angelika


Takk for stor inspirasjon i så mange år. Alle de vakre minnene vil alltid være i hjertene våre.

- Ellen Kjellberg and Stig Nilsson


Kjære Mariss!

Takk for at du gjorde mitt liv som musiker i Oslo-Filharmonien til et eventyr jeg ikke en gang hadde våget å drømme om.

- Elisabeth Sønstevold


Min kjære Mariss,

Du er alltid i tankene mine.

- Marit Gaasland


Mange sterke minner.

Hvil i fred.

- Aksel Strøm


Takk for uforglemmelige kunsteriske øyeblikk i Oslo, utenlands og på skjermen. Hvil i fred.

- Aud Magnussen.


Jeg vil takke og hylle Mariss Jansons som en av de virkelig store dirigenter. Hørte han dirigere Beethovens 9. Symfoni som gjestedirigent før han ble sjefsdirigent. Hørte han for meg siste gang i Operaen med Consertgebouw. Mellom disse konserter var det mange store opplevelser i konserthuset her i Oslo med Oslo-Filharmonien. Tusen takk.

- Haakon Stang Lund


Vi takker Mariss for alt han har gjort for OFO og musikklivet i Norge.

- Kirsti og Miklos Degre


Det er med stor sorg jeg hørte om Mariss død. Fra 1979 fram til han avsluttet som dirigent i 2002 hadde jeg gleden av å oppleve hans kunst. Jeg husker spesielt hans første år hvor han dirigerte Tsjajkovskijs symfonier. Vi satt der henført.

Fred med hans minne.

- Jan Ivar Andersen


Takk for fantastisk arbeid du har gjort for oss i Oslo. Vi savner deg virkelig.

- Solveig Hellstrøm


Takk for alle uforglemmelige opplevelser gjennom mange år.

- Eva og Ole Thomsen


En vindunderlig dirigent som virkelig hjalp Oslo-Filharmonien opp til et orkester i verdensklasse. Å se og høre han dirigere var alltid en oppløftende opplevelse.

- Ninian Millar


Both Mariss Jansons and his father hold a special place in my musical heart. I was present in Manchester when the latter died whilst conducting the Hallé orchestra. I was also present under the concert when Mariss suffered a heart attack in Oslo. In between these dramatic events I have been inspired by a maestro, the last time being during his leadership of 'Pique Dame' at the Salzburg Festival in the summer of 2017. His powers of inspiration made it possible to create music which was much greater than the number of musicians the Oslo Philharmonic.  Music does not manifest itself in the world of matter, and as such, has an inexplicable metaphysical power so that Mariss Janson's music still resounds in our emotional lives.

- David L. Brierley


Takk for musikken – og magien!

- Christine Mohn


Det er vemodig at vi aldri mer skal få se og høre hans eminente orkesterledelse!

- Berit Hovig


Med stor beundring for Mariss innsats for Oslo og Norges musikkliv sender jeg min varme deltakelse ved hans bortgang. I takknemlighet.

- Marianne Andresen


Vi husker alle konsertene du holdt med Oslo-Filharmonien som et magisk øyeblikk, der du dirigerte med din høyre lillefinger med full kontroll på musikken. Hvil i fred kjære maestro – vi vill aldri glemme deg – og takket være alle innspillingene kan vi fortsatt høre deg.

- Ragnar Auglænd


Vemodig har tiden siden Mariss Jansons døde vært. Minnene om ham og hans vidunderlige foreldre kommer kontinuerlig tilbake. Jeg studerte i dirigentklassen til hans far Arvid Jansons ved konservatoriet i St. Petersburg/Leningrad tidlig på 1980 tallet. Der underviste også Mariss. Siden holdt vi kontakten, også etter at han forlot Oslo – senest i Berlin i januar i år. Her inviterte han meg til det som skulle bli hans siste konsert med Berliner Philharmoniker. Det ble en uforglemmelig konsert og et uforglemmelig møte. Alt var annerledes den kvelden, inklusive sammensetningen av programmet. Før pause, «Also sprach Zarathustra» av Richard Strauss, så Franz Liszts første klaverkonsert (Solist, Jewgenij Kissin,) og til slutt, ouverturen til Wagners opera «Rienzi». At Rienzi kom til slutt, forteller mye om Mariss – en oppfordring til å høre Wagners geniale orkesterstykke som adskillig mer enn en ouverture! Konserten var bemerkelsesverdig også på annet vis. Etter flere måneders rekonvalesens var han «friskmeldt» til konserten i Berlin. Med enorm hengivenhet ledet han orkestret. «Minneverdig konsert… Sjeldent mesterskap i interpretatorisk innlevelse… med 76 år er det knapt noen som har dypere innsikt i det symfoniske kjernerepertoar»  - dette er superlativer fra «der Tagesspiegel Berlin». «En sterk personlighet er noe ganske annet enn en diktator» er et sitat av Mariss Jansons i et intervju i forbindelse med hans 70 års dag. En fin personlighet var han, og med naturlighet og menneskelighet vant han venner for musikk over hele verden.

- Jon Bara Johansen


Mange uforglemmelige konserter med glitrende og medmenneskelige Mariss Jansons.

Fred med minnet.

- Kari Prestesæter


Tusen takk for alt du ga og fikk til med OFO og all den fin musikken! RIP.

- Trygve Engebraaten


Mariss Jansons har gitt så mange vidunderlige opplevelser til så mange mennesker. Minner som vil stå fremover, for meg inkludert. Hans engasjement og dedikasjon til musikken brakte musikerne til et høyere nivå. Jeg sender varme tanker til familien.

- Merete Holth


Takk for mange unike, store opplevelser.

- Terje Hasselgård


Takk for all musikken og mine største musikalske opplevelser som sanger i Oslo Filharmoniske Kor. Du vil alltid ha en spesiell plass i mitt hjerte.

- Charlott Nilsson


Takk for det du har betydd for norsk musikkliv.

- Hans Jørgen Nyrerød


Han åpnet mine øyne (dvs. ører) for klassisk musikk. Jeg er ham svært takknemlig. Hans tolkninger av Sibelius’ symfonier mangler sitt sidestykke.

- Frode Hammer


Hvil i fred, kjære Mariss. Du rørte mitt hjertet og sjel med din musikk mens du var den uforglemmelige dirigenten for Oslo-Filharmonien. Du rørte ved hjertet i sjelen ved å være en vidunderlig og snill person. Jeg verdsetter og bevarer alle de gode minnene i mitt hjerte.

- Else


Mitt første og sterkeste minne med Mariss var fra 70-tallet i universitetets aula, trolig en av hans første konserter med Oslo-Filharmonien og lenge før han ble deres faste dirigent. Først Brahms dobbeltkonsert, men så etter pausen: Sjostakovitsj’ femte symfoni som traff meg som en knyttneve. For en energiutladning, en tolking med stor intensitet, bitende ironi, grotesk sarkasme og styggvakker smerte og skjønnhet. Opplevelsen var så sterk at jeg også måtte få med meg konserten da den ble gjentatt dagen etter. Selv etter så mange år kan jeg fortsatt gjenkalle følelsesinntrykket fra denne framføringen.

- Anders Skjevling.